Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χριστούγεννα χωρίς… σπασμένα πλακάκια

Εικόνα του άρθρου Χριστούγεννα χωρίς… σπασμένα πλακάκια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2019, 15:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω της οικονομικής επιτροπής, παρέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη (μαζί με μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης) για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας από τη μελετητική ομάδα που είχε κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων. Η αρχιτεκτονική αυτή μελέτη έχει μπει ήδη στα συρτάρια κάποιου γραφείου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δίπλα σε άλλες, ανάλογες μελέτες του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ… Και εκεί θα μείνει.

Η δημοτική αρχή, «πιστή» στην προεκλογική της εξαγγελία, έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και να κάνει απλώς κάποιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας του δημόσιου αυτού χώρου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε σήμερα εργασίες για την επισκευή του δαπέδου της πλατείας. Ξηλώνει δηλαδή τα σπασμένα πλακάκια και τα αντικαθιστά με νέα. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, για μια προσωρινή λύση ενόψει των γιορτών. «Παράλληλα, θα επεξεργαστούμε την οριστική λύση για την πλήρη αποκατάσταση και λειτουργικότητα της πλατείας» υπογραμμίζει.

Tα "μπαλώματα" ξεκίνησαν

Προεκλογικά, η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ είχε παρουσιάσει τη δική της αντι-πρόταση, η οποία περιελάμβανε παρεμβάσεις επισκευής δαπέδου, αύξηση του πρασίνου, πέργκολες, λειτουργία του σιντριβανιού, παγκάκια, χημικές τουαλέτες, ένα κιόσκι για θηλάζουσες μητέρες και αναμόρφωση διόδου του πάρκου κάτω από την πλατεία. Είχε δώσει και προϋπολογισμό: 150.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή θεωρούσε και θεωρεί ότι ένα έργο ανάπλασης στην κεντρική πλατεία πρέπει να είναι ενταγμένο σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα αφορά την ενοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων του κέντρου, όπως και ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο Ιωαννιτών. Βέβαια, προεκλογικά, η παράταξη του κ. Ελισάφ είχε επικαλεστεί και τα «δυσμενή σχόλια» πολιτών για την αρχιτεκτονική πρόταση που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, ενώ είχε κατηγορήσει την τότε δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα ότι προχωρά το σχέδιο της ανάπλασης «χωρίς κανέναν διάλογο με την κοινωνία». Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, αποτελούσε και μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Στη συνεδρίαση εκείνη, τον Μάρτιο του 2019, είχε εγκριθεί η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη με κάποιες βασικές αλλαγές από το προσχέδιο, που προκάλεσαν την αντίδραση δύο παρατάξεων με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα, που αποχώρησε, και του Άρη Μπαρτζώκα, που απείχε από τη συζήτηση, δύο παρατάξεων που έμελλε να αποτελέσουν τους εταίρους της νέας δημοτικής αρχής. 

Σε αναμονή λοιπόν της οριστικής πρότασης για την κεντρική πλατεία εκ μέρους της δημοτικής αρχής… 

Σημειωτέον ότι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, είναι ένα έργο ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και προοριζόταν για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Κάθε φορά που γίνεται μια εκδήλωση στην πλατεία (συναυλία, έκθεση, ομιλία κλπ) ανεβαίνουν επάνω μεγάλα φορτηγά. Είναι λογικό λοιπόν να καταστρέφουν τα πλακάκια..
Βαρβάρα Αγγέλη
Nαι όντως. Και προφανώς θα ξανακαταστραφούν αν η κατάσταση συνεχιστεί
MT
Μα είναι πλακάκια αυτά για δημόσια πλατεία, τόσο λεπτά κιόλας; Εξαρχής λάθος υλικό, όλα τα χρόνια διαρκώς σπάνε και διαρκώς τα αλλάζουν! Πέτρα θέλει. Όπως μπροστά απ τη Περιφέρεια Ηπείρου οι γκρι πέτρινες πλάκες που μπήκαν όταν έγινε ανάπλαση του χώρου γύρω από τη Περιφέρεια. Ετσι θα ήταν μια χαρά, ας γίνει ανάπλαση στο ίδιο στυλ ώστε να υπάρχει και ομοιομορφία. Συν λίγο πράσινο παραπάνω, καλό φωτισμό και το συντριβάνι να λειτουργεί (και με το νερό φωτισμένο) και μια χαρά θα είναι η πλατεία. Το σχέδιο που ακυρωθηκε, ευτυχως που ακυρώθηκε. Η ανάπλαση αυτή, τα περιέργα χριστουγεννιάτικα δένδρα και κάπως η καθαριότητα (που τώρα είναι χειρότερη) ήταν και οι λόγοι που έχασε οριακά ο προηγούμενος Δήμαρχος καθώς επέμενε σαυτά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back