Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τα Γιάννενα τα έχουν όλα»

Εικόνα του άρθρου «Τα Γιάννενα τα έχουν όλα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2020, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», μαζί με τέσσερα μέλη της επιτροπής.

Συναντήθηκε κατά σειρά με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και κατόπιν, θα μιλούσε σε σύσκεψη εργασίας στα παλιά σφαγεία, σχετικά με τους εορτασμούς, του χρόνου, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η κα Αγγελοπούλου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις ιστορικές γνώσεις του κ. Καχριμάνη και πρόσθεσε ότι  «η Αθήνα έχει χρέος –λένε- στους Ηπειρώτες, γιατί ό,τι καλό και ωραίο υπάρχει στην Αθήνα, έχει γίνει με ηπειρώτικο μυαλό, αγάπη και χρήμα». Δεσμεύτηκε επίσης ότι «επειδή καθήκον και χρέος μας είναι να τιμήσουμε το παρελθόν και τους ανθρώπους που μας έκαναν και μας έφεραν εδώ που είμαστε, να κάνουμε ότι μας ζητηθεί ούτως ώστε αυτά που εκείνος έχει διασώσει, έχει βοηθήσει να συγγραφούν, έχει ζητήσει από ανθρώπους να ψάξουν ή έχει ψάξει μόνος του, να είναι η χρυσή κληρονομιά, όχι μόνο για τις γενιές της Ηπείρου, αλλά για τις γενιές των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο κ. Καχριμάνης έδωσε στην επισκέπτρια, αντίγραφα εκδόσεων της Περιφέρειας,  «ώστε να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε ακόμη:
«Γιάννενα 2021», η επιτροπή τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση


Με καθυστέρηση μιας ώρας, η κα Αγγελοπούλου και η ομάδα της (ανάμεσά τους ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, o καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη και ο καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος μεταξύ άλλων), έφτασαν στο δημαρχείο.

Εκεί, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα Γιάννενα τα έχουν όλα» και κάλεσε τον κ. Ελισάφ να… συμπληρώνει την απαρίθμηση ευεργετών.

Είπε επίσης ότι  το Δεσποτάτο της Ηπείρου «ανέθρεψε τρεις πολιτισμούς» και ότι ανιχνεύονται τα στοιχεία ενός παρελθόντος «στον τόπο που άνθρωποι σαν το δήμαρχο κρατάνε ζωντανό, όπου υπάρχει όμως και η καινοτομία και το μέλλον».

Ο κ. Ελισάφ είπε από την πλευρά του ότι τα 200 χρόνια από το 1821 και ο εορτασμός, αποτελούν «ευκαιρία για έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος αλλά μας δίνει την δυνατότητα να καταστρώσουμε και τις πολιτικές που απαιτούνται για το μέλλον σε έναν κόσμο αβεβαιότητας».

Η κα Αγγελοπούλου έφερε μαζί της ως προπομπό για τους κ.κ. Καχριμάνη και Ελισάφ, τον πίνακα του Θεόφιλου σε μικρογραφία, με τους Αδαμάντιο Κοραή και Ρήγα Βελεστινλή, να υποβαστάζουν την Ελλάδα.

Στη συνάντηση εργασίας

Στη συνέχεια, η κα Αγγελοπούλου πήρε μέρος στη συνάντηση εργασίας στα παλιά σφαγεία. Εκεί, εκτός από το δήμαρχο, παραβρέθηκαν ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο μητροπολίτης Μάξιμος, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς κ.α. Ο κ. Ελισάφ στην ομιλία του τόνισε ότι «ο Hegel, υποστήριζε ότι η ιστορία ένα μόνο διδάσκει, ότι δεν διδάσκει τίποτε. Και όμως. Η ιστορία διδάσκει. Αρκεί να τη διαβάζουμε όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

Ο μητροπολίτης σημείωσε ότι «ο εορτασμός είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις αρχές και τις αξίες της επανάστασης που παραμένουν αρχές και αξίες για όλη την ανθρωπότητα» και ο πρύτανης ενημέρωσε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει συγκροτήσει ήδη τη δική του επιτροπή και θα μετέχει «σε όλο το πλέγμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ήπειρο».

Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου τόνισε ότι «έχουμε μία μοναδική ευκαιρία με αφορμή τα 200 χρόνια να ορίσουμε σήμερα την ταυτότητά μας αλλά και την Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε από δω και πέρα», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Αμυράς εξέφρασε την χαρά και τη βεβαιότητα ότι «οι εκδηλώσεις θα έχουν μεγάλη επιτυχία και ότι τα Γιάννενα θα συμβάλλουν με ήθος, μέτρο και ποιότητα».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back