Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Συρράκο 1821», 200 χρόνια από την Επανάσταση

Εικόνα του άρθρου «Συρράκο 1821», 200 χρόνια από την Επανάσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2022, 00:07
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανοιχτή επιστημονική διημερίδα με θέμα «Συρράκο 1821, 200 χρόνια από την Επανάσταση» διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Κέντρο Μελέτης, Ανάδειξης και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συρράκου «Ο Γεώργιος Γιαννιώτης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, το σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου στο Συρράκο.

Την έναρξη της διημερίδας θα κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Η διημερίδα θα κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής με στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο δήμαρχος Ιωαννίνών Μωυσής Ελισάφ, ο κ. Σεντελές, και ο πρόεδρος της Αnimasyros Film Festival & ASIFA Hellas Βασίλης Καραμητσάνης, υπό τον συντονισμό της ιστορικού Μαρίας Σαμπατακάκη.

Σάββατο 30 Ιουλίου

11.30 Κήρυξη έναρξης εργασιών-Χαιρετισμοί

12.15 -13.00 Εισαγωγική Συνεδρία - Παρουσίαση προγράμματος «Συρράκο 1821»

- Γιώργος Βαΐτσης, πρόεδρος κοινότητας Συρράκου - Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Συρράκο: Το πρόγραμμα: «Συρράκο 1821 - 200 χρόνια από την Επανάσταση».

- Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός «Ηistoristai Net for Public & Applied History» - Γιατί το Συρράκο; Παράμετροι ενός προγράμματος δημόσιας ιστορίας.

Βικτωρία Βελοπούλου, σκηνοθέτης - Φιλμικά στιγμιότυπα: Συρράκο 1821, Η επανάσταση των Βλάχων.

13.30-14.00 Α’ Συνεδρία: Οι βλαχικές κοινότητες της Ηπείρου.

- Ζωή Τσιάμη, ιστορικός, υπεύθυνη σύνταξης «After Constantine» Journal - Βυζαντινές αναφορές των Βλάχων και η συγκρότηση της μετά-βυζαντινής τους ταυτότητας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.

- Ρωξάνη Καυταντζόγλου, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ - Συνάντηση με τα αρχεία: Απρόσμενες εξελίξεις ενός ερευνητικού προγράμματος.

14.00-14.15 Συζήτηση.

14.30 Παράθεση γεύματος.

18.30-19.00 Β’ Συνεδρία: Συρράκο-Καλαρρύτες, πολεμικά γεγονότα, καταστροφή, ανασυγκρότηση.

- Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, διευθυντής περιοδικού «Στρατηγείν, υποψήφιος διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου - Η Επανάσταση στην Ήπειρο και η εξέγερση Συρράκου – Καλαρρυτών.

- Κλεοπάτρα Παπουτσή, διδάσκουσα τουρκικής γλώσσας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠανεπιστημίουΜακεδονίας - Το Συρράκο μετά την καταστροφή: η επανακατοίκηση υπό οθωμανική διοίκηση.

19.00-19.15 Συζήτηση.

Κυριακή 31 Ιουλίου

11.30-12.30 Α’ Συνεδρία: Φιλελληνισμός και ιδεολογία

- Δήμητρα Κουκίου, αναπληρώτρια διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου - Προσωπογραφίες Ηπειρωτών αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, φιλοτεχνημένες από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary.

- Ηλίας Σκουλίδας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Επαναστατικότητα στα Τζουμέρκα το 1821: οι βρετανικές προσλήψεις.

- Βασίλης Σαμπατακάκης, αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund-Σουηδία - Ο Σουηδός στρατιωτικός και φιλέλληνας Nils Fredrik Aschling, η συμβολή του το 1822 στην ελληνική επανάσταση και η σχέση του με τον Ιωάννη Κωλέττη.

- Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών Πανεπιστημίου Αθηνών - Ο νικητής της εμφύλιας σύγκρουσης: Ο Ιωάννης Κωλέττης από το 1821 έως το 1827.

12.30-12.45 Συζήτηση

13.15-14.15 Στρογγυλή τράπεζα: Η αξιοποιητική διάσταση της Ιστορίας. Μπορεί η παρελθοντική εμπειρία (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) ενός τόπου να γίνει μοχλός σύγχρονης ανάπτυξης;

Συζητούν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ο πρόεδρος της Αnimasyros Film Festival & ASIFA HELLAS Βασίλης Καραμητσάνης. Συντονίζει η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back