Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γιάννενα 2021»: Η επιτροπή, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου «Γιάννενα 2021»: Η επιτροπή, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2020, 21:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, τη συμμετοχή δηλαδή των Ιωαννίνων στο «Ελλάδα 2021», του χρόνου.

Καταρχάς, την επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποτελούν ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η Μαρία Στρατσάνη, ως  «πρώην διευθύντρια» του Πνευματικού Κέντρου, η Αγνή Δρίμτζια, διευθύντρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ο Οδυσσέας Πότσης, αντιπεριφερειάρχης, ο Σωτήρης Δερδεμέζης, πρόεδρος της ΕΗΜ και ο Κώστας Σουέρεφ, ως «πρώην προϊστάμενος» Εφορείας Αρχαιοτήτωνν. Επίσης, στην οργανωτική επιτροπή θα συμμετέχουν η συνεργαζόμενη ομάδα πολιτών «1821: Η Ελληνική Επανάσταση στα Ιωάννινα» με υπεύθυνους τους Θεόδωρο Αλεξίου και Ευτυχία Μακρή.

Θα διοργανωθούν δύο επιστημονικά συνέδρια. Στις 26-28 Φεβρουαρίου 2021 το συνέδριο με τίτλο «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του», σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο ομότιμο διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ο πλέον ειδήμων στην έρευνα για την εποχή του Αλή Πασά, δημιουργός του επίτομου έργου για το Αρχείο Αλή Πασά. Επίσης, η επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη ∆ημητρόπουλο, διευθυντή Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών στο Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ. Μωυσή Ελισάφ, δήμαρχο Ιωαννίνων, Άννα Μανδυλαρά, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορικού-Αρχαιολογικού Ιωαννίνων, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια Γενική ∆ιευθύντρια ΓΑΚ, Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Το άλλο, θα έχει τίτλο «Ο ∆ιαφωτισμός και η Παιδεία στα Ιωάννινα» και θα γίνει στις 18-20 Ιουνίου 2021.

 Η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους ∆ιονύση ∆ρόσο, καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξανά τον κ. Ελισάφ, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Δημητρη Καργιώτη, καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ειδικό σύμβουλο του ∆ήμου Ιωαννιτών.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες:

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ∆ήμου θα παρουσιάσει τα έργα «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε μορφή καντάτας σε διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου, στις 23 Ιανουαρίου 2021, «Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει την όπερα» με έργα Βέρντι, Μπερλιόζ, Καρρέρ, Ροσσίνι κ.α., σε διεύθυνση του Γεωργίου Χλίτσιου, Η «Δίψα του Μυστρά» της Πηγής Λυκούδη σε διεύθυνση του Γεωργίου Χλίτσιου.

Η Φιλαρμονική του Δήμου ετοιμάζει το έργο «Κυρά Φροσύνη» του Παύλου Καρέρ καθώς και ένα πρόγραμμα με επιλογές από τον ελληνικό κινηματογράφο σε διεύθυνση του Δημήτρη Αμπατζή ενώ η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής και τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν ελληνικές σουίτες καθώς και έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση.

Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασμών θα διοργανωθούν σεμινάρια με τη συμμετοχή της Μαρίας Ευθυμίου και εκδόσεις με «λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά κείμενα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3