Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «ερωτήματα» της παράταξης Θωμά Μπέγκα

Εικόνα του άρθρου Τα «ερωτήματα» της παράταξης Θωμά Μπέγκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2019, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εκτίμηση ότι η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αδυνατεί να διαχειριστεί τις ευθύνες ενός μεγάλου Δήμου, καταθέτει η δημοτική παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών». Η παράταξη του κ. Μπέγκα έρχεται να παρέμβει εκ νέου στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και να θέσει μια σειρά από ερωτήματα στη δημοτική αρχή, ζητώντας της παράλληλα «να δούμε νηφάλια το ζήτημα». Παράλληλα, ζητά από τον πολίτη να μην παρασυρθεί από συνθήματα και ιδεοληψίες και να «μην πέσει στην παγίδα του ‘αγανακτισμένου πολίτη’ που έντεχνα και εσκεμμένα καλλιεργεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει». 

Η πρώην δημοτική αρχή δεν παραλείπει να απαντήσει και στα περί «οργανωμένου σχεδίου υπονόμευσης της δημοτικής αρχής» και περί σύμπραξης «τριών ετερογενών παρατάξεων» που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ την περασμένη εβδομάδα. Η παράταξη του κ. Μπέγκα κάνει λόγο καταρχήν για «θεωρίες συνωμοσίες» και κατά δεύτερον επικαλείται τη γνωστή ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», προσθέτοντας ότι η μόνη σύμπραξη που υπάρχει, είναι «το ‘σύμφωνο συμβίωσης’  πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για το οποίο ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων».

Για το μείζον θέμα των απορριμμάτων, η «Ενότητα Πολιτών» επισημαίνει ότι η αποκομιδή αποτελεί ένα επιμέρους θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επί της αποκομιδής, το πρώτο ζήτημα που θέτει, είναι η νομιμότητα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες αντίκειται στο θεσμικό πλαίσιο –σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει ο κ. Μπέγκας κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Στον νόμο 4479/17, ορίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, οι «ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα». Σημειωτέον ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 47 εργαζόμενων.

Η «Ενότητα Πολιτών» αναρωτιέται δε γιατί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα «εντελώς ξαφνικά, αδύναμη και ανίκανη», ενώ το προσωπικό αυξήθηκε, όπως γιατί τέθηκαν εκτός λειτουργίας απορριμματοφόρα του Δήμου «εμφανίζοντας κι αυτά έτσι ξαφνικά ζημιές». Το επόμενο ερώτημα που θέτει, είναι γιατί, εφόσον προέκυψαν πρόσκαιρες ανάγκες, δεν τις καλύπτει η δημοτική αρχή με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Η πρώην δημοτική αρχή αναρωτιέται ακόμη γιατί η δημοτική αρχή δεν επιλέγει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας –σε αυτό το σημείο θυμίζει ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι 600.000 ευρώ για 4 απορριμματοφόρα. «Γιατί  επιλέγει να δώσει 600.000 ευρώ σε ιδιώτες για την περίοδο 2019-2020; Να λάβουμε υπόψη ότι στη δική μας δημοτική περίοδο με λιγότερο προσωπικό και εξοπλισμό η ανάγκη συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες περιοριζόταν μόνο σε δύο Δημοτικές Ενότητες. Από πού προκύπτει η ανάγκη, με δεδομένη την ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας, να εξυπηρετηθούν από ιδιώτη δύο ακόμα Δημοτικές Ενότητες; Το προκύπτον επιπλέον κόστος δεν θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών στους πολίτες;» ρωτά.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο Δήμος Iωαννιτών διαθέτει ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων («το γνωρίζουν;» αναρωτιέται), όπως και ότι μία από τις ευθύνες μιας δημοτικής αρχής είναι η εργασιακή ειρήνη. «Συνομίλησε έγκαιρα και εμπεριστατωμένα με τους εργαζόμενους; Αγνοεί ότι οι πολιτικές αποφάσεις υλοποιούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό με τον οποίο η Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργάζεται στο πλαίσιο μια ισόρροπης σχέσης;» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης καταλήγει δε λέγοντας ότι υπάρχει υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον Δήμο, που πρέπει να ενισχυθεί. Όμως, «απαιτείται μεθοδική δουλειά, τεχνογνωσία και ισχυρή βούληση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος,  χαρακτηριστικά που μάλλον δεν διαθέτει η νέα δημοτική αρχή» υπογραμμίζει.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back