Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εργαλεία ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας

Εικόνα του άρθρου Τα εργαλεία ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017, 11:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εργαλεία και τις δυνατότητες του νέου νόμου 4430/2016 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την περιοδεία της στη Λέσβο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν τα «περιφερειακά κέντρα στήριξης», ενώ έως τον Μάιο αναμένεται να βγουν προσκλήσεις από το υπουργείο για τρία χρηματοδοτικά προγράμματα που θα αφορούν υπάρχουσες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων, που θα μπορούν να καλύπτονται για την αγορά εξοπλισμού, τη βοήθεια για νέες προσλήψεις και για τα πάγια έξοδά τους.

Ένα δεύτερο εργαλείο που θα στηρίξει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας «το ταμείο αυτό, μια τράπεζα ουσιαστικά θα μπορεί να στηρίζει τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα σε τέσσερα στάδια με στόχο να αποκτήσουν την αυτοδυναμία τους.

Συγκεκριμένα μία επιχείρηση θα μπορεί:

  • να παίρνει επιχορήγηση
  • να παίρνει επιχορήγηση αλλά στη συνέχεια να την επιστρέφει
  • να παίρνει χαμηλότοκο δάνειο, ενώ σε ένα τέταρτο στάδιο να μπορεί το ταμείο αυτό να παρέχει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από τους εργαζομένους της (π.χ. ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να το επαναλειτουργήσουν).
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back