ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Της ΔΕΥΑΙ τα πολλά προβλήματα

Εικόνα του άρθρου Της ΔΕΥΑΙ τα πολλά προβλήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2020, 02:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς την παρουσία… της ΔΕΥΑΙ δεν γίνεται. Και εύλογα, καθώς η ΔΕΥΑΙ έχει σε εκκρεμότητα μια σειρά από σημαντικά έργα που δεν «τρέχουν» ιδιαίτερα. Τα Γιάννενα περιμένουν ακόμα το οριστικό τέλος στην υπόθεση της ανάδειξης του αναδόχου του μεγάλου έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού κι όχι μόνο.

Η ΔΕΥΑΙ, τον τελευταίο καιρό, βρέθηκε δε στο στόχαστρο της αντιπολιτευτικής κριτικής λόγω της μη ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου πηγών Κρύας με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ λόγω της εκ των υστέρων κατάθεσης της περιβαλλοντικής μελέτης.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έθεσε στο σώμα, από την πλευρά της, άλλα δύο έργα που δεν προχωρούν, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα να δίνει απαντήσεις και να καθησυχάζει όπου αυτό ήταν εφικτό. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση της κας Καλογιάννη. Η κα Καλογιάννη, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη της «στην ευθυκρισία του προέδρου και του αντιπροέδρου (σ.σ. του Στέφανου Μάντζιου) της ΔΕΥΑΙ», απευθύνθηκε στον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ κάνοντας του μια πρόταση. «Απαλλάξτε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ από οποιουσδήποτε ενδογενείς ή και εξωγενείς παράγοντες στερούν σε αυτούς και διασταλτικώς στην επιχείρηση, την προσπάθεια της -έστω και σταδιακής- ανάκτησης μιας αξιόπιστης παρουσίας της στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα έργα για τα οποία μίλησε, αυτά είναι δύο: ο έλεγχος και η μείωση των διαρροών των δικτύων ύδρευσης, με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», και το πρόγραμμα SafeWater με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ μέσω του Interreg Ελλάδα-Αλβανία.

Το πρώτο έργο, αν και ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από τον Μάρτιο του 2018, δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα, αν και η ΔΕΥΑΙ σκόπευε να εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης τον Απρίλιο του 2020. Αλλά δεν το έκανε. Ο κ. Μπαρτζώκας υποστήριξε ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ της διοίκησης και της υπηρεσίας με τη μελέτη του έργου, με τη μεν πρώτη να αντιμετωπίζει την παρέμβαση ως «έργο» και με τη δε δεύτερη ως «προμήθεια». «Κι αυτή τη στιγμή η όλη υπόθεση έχει μείνει πίσω» είπε απλά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Για το έργο SafeWater, ο κ. Μπαρτζώκας επέρριψε τις ευθύνες στον πρώην αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα. «Με προσωπική ευθύνη του κ. Μανταλόβα, το έργο αυτό έμεινε πίσω. Δεν ήθελε να το προχωρήσει. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε...» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑΙ τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες».

Ο κ. Μπαρτζώκας κλήθηκε να απαντήσει και για τη δυσάρεστη εξέλιξη που είχε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου των πηγών Κρύας. Το θέμα έθεσε ο Θωμάς Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών» (ο επικεφαλής Θωμάς Μπέγκας απουσίαζε), ο οποίος υπενθύμισε ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ έδωσε την προετοιμασία του φακέλου της πρότασης του έργου σε ιδιώτη έναντι του ποσού των 17.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, αφού επιτέθηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα με το επιχείρημα ότι «δεν άφησε πίσω της ώριμα έργα», ανέφερε ότι «όντως κατατέθηκαν με καθυστέρηση οι περιβαλλοντικοί όροι». Και τώρα; Ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι είτε θα υποβληθεί εκ νέου η πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» ή… στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η αναφορά του πάντως περί μη «ώριμων έργων από την προηγούμενη δημοτική αρχή» προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιωτίτσα, ο οποίος υπενθύμισε το αποχετευτικό Μαρμάρων, το αποχετευτικό Νεοχωρόπουλου-Σταυρακίου και την επέκταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back