Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Ήπειρος» προσπαθεί να κάνει τα επόμενα βήματα στην περιοχή για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου συμβουλευτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων για τους χρήστες ναρκωτικών κι άλλων ουσιών.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η λειτουργία της μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης (Detox). Στη μονάδα θα υλοποιείται ένα πρόγραμμα 21 ημερών, το οποίο θα προετοιμάζει τους χρήστες ναρκωτικών αλλά και αλκοόλ για το επόμενο θεραπευτικό βήμα. Μια τέτοια μονάδα σήμερα, με δωρεάν υπηρεσίες, υπάρχει μόνο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΘΕΑ φιλοδοξεί ότι η επόμενη μονάδα που θα στηθεί, θα είναι στα Γιάννενα. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως, βάσει και της μελέτης σκοπιμότητας που έχει υλοποιήσει για τις θεραπευτικές δομές, και οι διαδικασίες κινούνται. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα. Κι αυτό επειδή η λειτουργία της μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης εξαρτάται από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων.
Το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας (και πιο συγκεκριμένα το «Χατζηκώστα») έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του περίφημου Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης του Αλκοολισμού και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών Ουσιών. Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, για ένα κτίριο που πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε με την προοπτική να αποτελέσει μια δομή-ορόσημο για όλη τη χώρα, αλλά που ακόμα δεν έχει ανοίξει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη του 2018, το πολυδύναμο αυτό κέντρο θα είναι έτοιμο. Στο παρελθόν βέβαια τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν ποτέ.
Με το δεδομένο ότι οι προσδοκίες θα επαληθευτούν, το ΚΕΘΕΑ προσδοκά κι αυτό με τη σειρά του ότι το 2019 η μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης θα λειτουργήσει. Αυτή την αισιόδοξη εκτίμησε μετέφερε και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα για να έχει επαφές τόσο με τον διοικητή του «Χατζηκώστα» Βαγγέλη Καρβούνη όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Η δημιουργία και η λειτουργία της μονάδας για δύο έτη θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος» Γιάννη Παπαχρήστου να προσθέτει ότι μέσα στον Μάιο αναμένεται η σχετική δημοσίευση της πρόσκλησης για υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 24 κλίνες της μονάδας, οι 12 θα αφορούν τους χρήστες ναρκωτικών και οι υπόλοιπες τους εξαρτημένους από το αλκοόλ. «Είναι μια μονάδα που τη χρειαζόμαστε, για να μην καταφεύγουν οι χρήστες και οι οικογένειές τους σε ιδιωτικά κέντρα» τόνισε ο κ. Γκιτάκος. Μετά το 20ήμερο πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο γι’ αυτόν θεραπευτικό πρόγραμμα. Ο ΟΚΑΝΑ θα έχει κι αυτός τον ρόλο στον τρόπο λειτουργίας της μονάδας. «Η προγραμματική σύμβαση απαιτείται και προκειμένου να διαφυλαχθεί η διαφορετικότητα των οργανισμών» τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του ότι το υπουργείο Υγείας θα στηρίξει τη μονάδα και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Όπως είπε, υπάρχει η σχετική δέσμευση. Για τη λειτουργία της μονάδας απαιτείται ένα προσωπικό 32 ατόμων.
Πέραν της μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης, το ΚΕΘΕΑ προχωρά στην υλοποίηση μιας κινητής μονάδας και ενός πολυδύναμου κέντρου στην Άρτα –δύο δομές που επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Η κινητή μονάδα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Τοπικές Μονάδας Υγείας (ΤοΜΥ), τα κέντρα υγείας και οι σχολικές μονάδες σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό των Ιωαννίνων.
Το πολυδύναμο κέντρο στην Άρτα, από την πλευρά του, θα έχει στόχο την ενημέρωση τη συμβουλευτική και την υποστήριξη του χρήση και της οικογένειας. Το ΚΕΘΕΑ εκτιμά ότι με αυτή τη δομή –και λόγω της θέσης του- θα καλύψει τις ανάγκες κι άλλων περιοχών όπως της Πρέβεζας, της Λευκάδας αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου δεν υπάρχει καμία δομή του.