ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι συμπτώσεις σε ένα συνέδριο

Εικόνα του άρθρου Τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι συμπτώσεις σε ένα συνέδριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2016, 12:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταλλικών Υλικών, το οποίο έγινε στα Γιάννενα, στο συνεδριακό κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Παρότι το συνέδριο είναι το κορυφαίο στο είδος του, παρότι, σύμφωνα με τους επαΐοντες, έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα στον επιστημονικό τομέα, η ουσία ήταν αλλού.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Μεταλλουργική Εταιρεία και το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Των μηχανικών που δεν μπαίνουν στο ΤΕΕ…

Ο Χρήστος Παναγόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ, ήταν από τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης. Στη σύντομη ομιλία κατά τη βράβευσή του, αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος. «Μια χαρά είναι εδώ, εγώ δεν ήθελα να πάω στο ΕΜΠ» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει βέβαια το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων που πρέπει να λυθεί».

Την ίδια μέρα, συμπτωματικά, βρέθηκε στα Γιάννενα ο βασικός υπεύθυνος της άρνησης του ΤΕΕ να δεχτεί τους αποφοίτους του τμήματος: ο νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πριν από μια εξαετία, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος του ΤΕΕ, ήταν εκείνος που έβαλε φραγμό στην αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας του μηχανικού, ανατρέποντας μια προσπάθεια που είχε κρατήσει ήδη μια οκταετία.

Το τμήμα είναι από εκείνα τα τμήματα που με ευθύνη των πρυτανικών αρχών και μιας μεγάλης μερίδας ακαδημαϊκών, δημιουργήθηκαν «στον αέρα», με αναφορά σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι ευρύτερων επιστημονικών αντικειμένων και χωρίς συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

 Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, έγιναν «σκαλοπάτι» ανέλιξης για αρκετούς καθηγητές, ενώ για χρόνια ολόκληρα οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν αναμείχθηκαν ούτε λίγο, στο θέμα της διευθέτησης του βασικού προβλήματος: τι αντιπροσωπεύει το πτυχίο του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών; Ο σύλλογος φοιτητών, μόνος του σχεδόν, με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών, ξεκίνησε μια εκστρατεία παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων, επιστημονικών προτάσεων και αλλαγών στον οδηγό σπουδών.  Υπό αυτή την πίεση, «μπήκαν στο παιχνίδι» και οι πρυτανικές αρχές. Το 2010, φαινόταν ότι θα υπήρχε αίσιο τέλος, καθώς σύμφωνη γνώμη εξέφραζε και το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ. Οκ. Σπίρτζης όμως είχε διαφορετική γνώμη…

Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το τμήμα δεν έχει αξιόλογη επιστημονική παρουσία. Έτσι και αλλιώς, πολλά από τα τμήματα που δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στα «χρόνια της ακαδημαϊκής αρπαχτής», επιβίωσαν και είναι αξιόλογα σήμερα. Η διοργάνωση ενός συνεδρίου όπως αυτό, αποδεικνύει σε ένα βαθμό την επιστημονική υπόσταση του τμήματος. Το θέμα όμως των επαγγελματικών δικαιωμάτων ακούστηκε αρκετές φορές και εκεί. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ και οι προσκεκλημένοι-τιμώμενοι έκαναν σχετικές αναφορές.

Για την ιστορία, εκτός από τον κ. Παναγόπουλο, τιμήθηκαν ακόμα ο πρώην διευθυντής της ΕΒΕΤΑΜ Αργύρης Τζαμτζής, καθώς και η Φανή Στεργιούδη για την καλύτερη επιστημονική διάλεξη και ο Γιώργος Σαμαράς για την καλύτερη διδακτορική διατριβή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back