ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «αποτυπώματα μνήμης» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εικόνα του άρθρου Τα «αποτυπώματα μνήμης» στη Δημοτική Πινακοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2021, 20:45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αποτυπώματα μνήμης. Τεκμήρια κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που συνεχίζει να «τρέχει» μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από το Φεστιβάλ Photometria στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η Verge Collective, γίνεται με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη. Σημειωτέον ότι η Δημοτική Πινακοθήκη επανέρχεται στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μετά από έναν χρόνο περίπου, λόγω πανδημίας.

Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα, η έκθεση αξιοποιεί το αρχειακό υλικό το οποίο εκτείνεται από το 1898 έως το 2020. Σκοπός της όχι μόνο να συνθέσει το μνημονικό πανόραμα καθοριστικών ιστορικών γεγονότων αλλά και να υφάνει ένα πυκνό ιστό κοινωνικών σχέσεων μέσα από τον γόνιμο διάλογο μεταξύ οπτικών τεκμηρίων και κειμένων.

Φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, καρτ-ποστάλ και αλλά υλικά τεκμήρια αφηγούνται μικρο-ιστορίες σχεδόν ενάμιση αιώνα. Ιστορίες που έχουν καταγράψει γνωστοί φωτογράφοι όπως η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Κώστας Μπαλάφας και η Έλλη Σουγιουλτζόγλου (Nelly’s), αλλά και γιαννιώτες φωτογράφοι, παλιότεροι και νεότεροι, επαγγελματίες και μη: από τον Βασίλη Κουτσαβέλη, τον Απόστολο Βερτόδουλο και τον Γιώργο Ράπτη μέχρι τον Λεωνίδα Μπακόλα, τον Φίλιππο Γιωβάννη και τον Χάρη Μπινώλη.

Όσο για τις στιγμές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων που απαθανατίζονται, πολλές και διάφορες: από τους βαλκανικούς πολέμους, την Κατοχή, τη μεταπολεμική περίοδο και τους αγώνες για επιβίωση μέχρι τις πρώτες παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Ξενία και τη διενέργεια rapid tests στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου (υπό το βλέμμα της... Αγίας Παρασκευής).

Μέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Κυρ.: 10:00-13:00 & 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back