ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα ανοιχτά νοσοκομεία, ο Covid-19 και οι προκλήσεις

Εικόνα του άρθρου Τα ανοιχτά νοσοκομεία, ο Covid-19 και οι προκλήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2020, 16:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου τα νοσοκομεία θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Παράλληλα, τα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ οι ΜΕΘ Covid θα παραμείνουν σε ετοιμότητα.

«Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κοντοζαμάνης. Και πρόσθεσε: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε».

Για το ΕΣΥ, έγινε εφικτή η αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19, λόγω της υπολειτουργίας ή μη λειτουργίας τακτικών χειρουργείων, ιατρείων και κλινικών που έδωσε τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στις δομές Covid. Σημειωτέον ότι στην προ κορονοϊού εποχή, τα νοσοκομεία είχαν ήδη μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Αναμφίβολα, η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των άλλων υπηρεσιών είναι απαραίτητη, καθώς πολλοί ασθενείς μπήκαν… στην αναμονή για αρκετό καιρό. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε σημερινές του δηλώσεις, έκανε λόγο για επιστροφή στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019.

 «Έχω δώσει ήδη εντολή στους διοικητές στις υγειονομικές περιφέρειες και στους διοικητές των νοσοκομείων, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων. Θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία ήταν χρόνια περιστατικά και περίμεναν να χειρουργηθούν, που όμως έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα. Και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα» τόνισε.

Χωρίς όμως περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό ιδίως των νοσοκομείων αναφοράς, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό) έχει καταγγείλει ότι έχει αιτηθεί προσλήψεις 107 ατόμων για τη νοσηλευτική υπηρεσία και την καθαριότητα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες από τη λειτουργία των νέων δομών για Covid-19. Από αυτές έχουν γίνει μόνο οι 18. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την προ ημερών ανοιχτή επιστολή του διοικητή Βασίλη Τσίκαρη, προχωρούν οι προσλήψεις σε άλλα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Για το θέμα έχουν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Υγείας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να ‘χει, τώρα είναι που το ΕΣΥ θα δοκιμάσει πραγματικά τις αντοχές του, με ανοιχτά χειρουργεία και ιατρεία (κι όχι κλειστά όπως ήταν τόσο καιρό) και με επιπρόσθετες υπηρεσίες παροχής υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back