Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων

Εικόνα του άρθρου Τα αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2020, 10:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς, 13 ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καταθέτουν τέσσερα αιτήματα, ενόψει της σταδιακής επανέναρξης λειτουργίας τους τον Ιούνιο (παρεμπιπτόντως, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα θα ανοίξει στις αρχές Ιουλίου) :

Υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι «τουρισμός/μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις». Διαπιστώνουν ότι η «η κοινή ευρωπαϊκή δράση καθυστερεί και οι διακρατικές συμφωνίες φαίνονται πλέον πιο πιθανές, πρέπει εντός Μαΐου, να έχουμε καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων». 

Όπως τονίζουν, τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.

Στις 11 Μαΐου θα επιδοθεί σχέδιο προς επεξεργασία.

Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020 τουλάχιστον

Οι ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες τονίζουν ότι θα πρέπει προκύψει άμεσα πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, «που θα μοιράζει το κόστος εργασίας μεταξύ επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου, με τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών».

Επισείουν δε τον κίνδυνο, μεγάλο μέρος των εργαζόμενων να μείνει άνεργο, καθώς πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος

Μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί

Ζητούν μείωση ΦΠΑ διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%. Μάλιστα, «κατανοούν τη δυσκολία της δημοσιονομικής άσκησης», όπως αναφέρουν…

Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

Οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι «το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back