ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τα άγνωστα αυτόγραφα χειρόγραφα του Ψαλίδα»

Εικόνα του άρθρου «Τα άγνωστα αυτόγραφα χειρόγραφα του Ψαλίδα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2020, 16:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής αυτές τις ημέρες, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις 21 Φεβρουαρίου. 

Βέβαια, καθόλου τυχαία δεν είναι και η συγκυρία της έκθεσης των χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα από το Ωνάσειο Ίδρυμα η οποία εγκαινιάστηκε στα «Ελευθέρια» από τον κ. Παυλόπουλο στο Σουφαρί Σεράι. Ο κ. Παυλόπουλος, μάλιστα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο Εργαστήριο (διαβάστε εδώ).

Για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωση εξέδωσε και ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας Κώστας Πέτσιος. «Το ενδιαφέρον του κ. Προέδρου επικεντρώθηκε στα σπάνια προσκτήματα του Εργαστηρίου και στα άγνωστα αυτόγραφα χειρόγραφα του Αθανασίου Ψαλίδα (1767-1829), τα οποία ετοιμάζονται προς έκδοση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής  Φιλοσοφίας απόκειται πλειάδα «Αρχείων», ανάμεσα στα οποία και το «Αρχείο του Λέανδρου Βρανούση» (1921-1993), ενώ έχει ψηφιοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός κειμένων, στα οποία η διαδικτυακή πρόσβαση είναι ελεύθερη. Για την Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη και την συμβολή του στην ευρωπαϊκή και διεθνή προβολή της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας το Εργαστήριο έχει τιμηθεί με δύο «Βραβεία Αριστείας».   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back