ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί χειρογράφων Ψαλίδα

Εικόνα του άρθρου Περί χειρογράφων Ψαλίδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2020, 21:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος», που έγιναν σήμερα το μεσημέρι στο Σουφαρί Σεράι.

Την έκθεση, η οποία αφορά χειρόγραφα και εκδόσεις του Ψαλίδα, διοργανώνουν το Ωνάσειο Ίδρυμα και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με την επιμέλεια να την έχουν αναλάβει η Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» στην πόλη Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας (και με στενή συγγενική σχέση με τη διευθύντρια Πολιτισμού του Ωνασείου Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου), η Αμαλία Παππά, γενική διευθύντρια των ΓΑΚ, και ο Κωνσταντίνος Στάικος, ιστορικός του βιβλίου-αρχιτέκτονας. 

Την κ. Κουρμαντζή ευχαρίστησε ιδιαίτερα μάλιστα στον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Όπως είπε «με τις πολύχρονες άοκνες προσπάθειές της βοήθησε στην αξιοποίηση του αρχείου και την επιμέλεια της έκθεσης».

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε πολύ διαβασμένος για τον Ψαλίδα, καταθέτοντας ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της σημαντικής αυτής προσωπικότητας του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έκανε δε αναφορές σε δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν ασχοληθεί με τον λόγιο: στον ομότιμο καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο και στον καθηγητή Κώστα Πέτσιο. Κι έκλεισε την ομιλία του με το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και τα χειρόγραφα και τεκμήρια που υπάρχουν εκεί και αφορούν τον Ψαλίδα, κάνοντας γνωστό ότι επίκειται μια έκδοση.

«Όλα, σχεδόν, τα σημαντικά έργα του Ψαλίδα, ‘Μεταφυσική’ -στην οποία ακολουθεί τον Christian Wolff), ‘Ηθική’ -όπου γίνεται λόγος για τις νεότερες προσεγγίσεις και το Φυσικό Δίκαιο- ‘Φυσική’, ‘Μαθηματικά’, ‘Γεωγραφία’, κά, παραμένουν, όπως είναι γνωστό, ανέκδοτα. Χειρόγραφα και σχετικά τεκμήρια απόκεινται στο, αξιοθαύμαστο για το έργο του, Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, όπου και ετοιμάζεται η έκδοσή τους», κατέληξε.

Ο κ. Παυλόπουλος, λίγη ώρα αργότερα μάλιστα, επισκέφθηκε το συγκεκριμένο Εργαστήριο, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση χειρογράφων και παλαιτύπων, από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή κ. Πέτσιο. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back