ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα θυμάστε τα ΓΠΣ;

Εικόνα του άρθρου Τα θυμάστε τα ΓΠΣ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2018, 01:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και έναν χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο της χώρας -με τις σαφείς χρήσεις γης να ενδιαφέρουν, εκ των πραγμάτων, και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Στα Γιάννενα, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) είναι παγωμένα επί μια δεκαετία σχεδόν. Από τους πρώην Δήμους, μόνο αυτός του Μπιζανίου, κατάφερε να έχει σχετικά σύντομα ένα εγκεκριμένο σχέδιο. Οι υπόλοιποι όχι… Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε αποφασίσει από το 2016 ήδη να κάνει κάτι για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, σε συνεννόηση με το υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνεργασία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση των μελετών για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην Δήμων Ιωαννίνων, Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας. Η έγκριση για την ολοκλήρωση των μελετών (συμπληρωματική σύμβαση με τη σύμπραξη γραφείων μελετών) για τις τρεις τελευταίες δημοτικές ενότητες δόθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου –σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε δοθεί το πράσινο φως για το ΓΠΣ Ιωαννίνων. «Για εμάς η επικαιροποίηση των μελετών είναι πολύ σημαντική καθώς τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού είναι απαραίτητα για μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο Δήμο» δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκα. Θύμισε δε ότι η διαδικασία σύνταξης μελετών των ΓΠΣ για τους τότε καποδιστριακούς Δήμους είχε ξεκινήσει πριν από 13 χρόνια. Το 2009 όλα σταμάτησαν, ενώ οι μελέτες βρίσκονταν ένα στάδιο πριν τη θεσμοθέτησή τους.

Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε παράλληλα «δυστύχημα» την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης δήλωσε: «Η έλλειψη έγκαιρου εγκεκριμένου υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού τα τελευταία 20 χρόνια (Ρυθμιστικό και Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης), η συνεχής εναλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η κατάργηση τελικά ως επίπεδο χωρικού σχεδιασμού του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων ήταν οι αιτίες μη ολοκλήρωσης των μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης μέχρι σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back