ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τ. Καλογιάννη: Οι προτάσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Τ. Καλογιάννη: Οι προτάσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2024, 16:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ως μια τελευταία ευκαιρία να κερδίσει τον χαμένο χρόνο η Ελλάδα, και άρα και η Ήπειρος, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων «βλέπει» το ΕΣΠΑ 2021-2027 η αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

Η κα Καλογιάννη καταθέτει δημοσίως μια σειρά από προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, με αφορμή και τη συμμετοχή της στην 16η πανελλήνια σύνοδο των ΦοΔΣΑ, που έγινε την περίοδο 20-22 Ιουνίου, στα Χανιά. Προτάσεις που σαφώς θα πρέπει να κατατεθούν και στη διοίκηση του ΦοΔΣΑ, από την οποία αναμένονται ουσιαστικά βήματα. Και φυσικά, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς ο ΦοΔΣΑ «βλέπει» τις προτάσεις της κας Καλογιάννη.

Όπως αναφέρει η κα Καλογιάννη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συγχρηματοδοτεί έργα διαχείρισης αποβλήτων και για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Κροατία και Ρουμανία. Η συγχρηματοδότηση νέων έργων ανέρχεται στο 50% και όχι στο 85% όπως εφαρμόστηκε κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο.

Κατά την προσωπική άποψη της αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ Ηπείρου, η υστέρηση που παρατηρείται στη χώρα, οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται στο εξής: «Το αυτονόητο γίνεται ‘πολιτική ύλη’».

Οι προτάσεις της αντιπροέδρου για την περιοχή είναι οι εξής:

-Εκκίνηση ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Δήμων Περιφέρειας Ηπείρου και ΦοΔΣΑ, για την επίτευξη σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, να προτεραιοποηθούν οι μελέτες και τα νέα έργα και να προγραμματιστεί ποιος κάνει τι και πότε.

-Αποσαφήνιση χρηματοδότησης νέων έργων.

-Πλήρης στελέχωση, με τις απαραίτητες ειδικότητες, των ΦοΔΣΑ και των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου.

-Πλήρης ενημέρωση του πολίτη για όλα τα θέματα, ακόμα και πόρτα-πόρτα.

-Αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου στόλου των μηχανημάτων και εξοπλισμού καθαριότητας.

-Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τα νέα αναγκαία έργα που θα προκύψουν.

-Καταγραφή και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΦοΔΣΑ όλων των επικαιροποιημένων στοιχείων και δεδομένων που διαχειρίζεται (οικονομικών, λογιστικών και τεχνικών), σε εβδομαδιαία βάση.

«Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποτελεί μία από τις πρώτες –αν όχι πρώτη- προτεραιότητες σε κάθε Δήμο, τόσο γιατί στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρχουν άλλες συγχρηματοδοτήσεις, αλλά και γιατί μία καθαρή πόλη είναι μία πολιτισμένη πόλη» καταλήγει η κα Καλογιάννη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back