H Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» πρότεινε, σε δηλώσεις της, να διασταυρωθούν με σωστό τρόπο τα δεδομένα της μελέτης για τα LED «προς αποφυγή διενέξεων μεταξύ δήμου, αναδόχου, ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιόδου Εργασιών και ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιόδου Υπηρεσιών, και προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του δήμου».
Η αιτία της πρότασης είναι… μεσοπρόθεσμη και δικαιολογείται, σύμφωνα πάντα με την παράταξη, στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή χειρίστηκε επιπόλαια την υπόθεση:
«Ο επιπόλαιος χειρισμός και του έργου αυτού, από τη δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να υποχρεώσει κανέναν, από τώρα και μετά, σε αχρείαστες διενέξεις και εμπλοκές».
Η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι το έργο είναι σημαντικό και ωφέλιμο για τον Δήμο και κανονικά, θα έπρεπε να μειώσει σημαντικά τα ανταποδοτικά τέλη.
Αλλά, όπως τονίζει, «το βασικότερο δεδομένο στο οποίο στηρίχθηκε η όλη διαδικασία ήταν λανθασμένο, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα που προκύπτουν για τον δήμο, αλλά και οι αναμενόμενες εισροές προς τον ανάδοχο να είναι επισφαλείς».
Η κα Καλογιάννη εξήγησε ότι ο Δήμος έθεσε ως ποσό αναφοράς τα 2 εκατ. ευρώ μεσοσταθμικά, που είναι το σύνολο των δαπανών του για το ρεύμα, όλων των καταναλώσεων.
Από αυτή τη δαπάνη, σύμφωνα με την παράταξη, θα έπρεπε να εξαιρεθούν περίπου 500.000 ευρώ και επομένως, να γίνουν οι υπολογισμοί με τη βάση του 1,5 εκατ. ευρώ για τα LED.
«Συνεπώς, η μείωση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια στην περίοδο της 12ετίας (που θα λειτουργεί η σύμβαση του αναδόχου) θα είναι μηδαμινή (περίπου στο 15%), ενώ στη συνέχεια, μετά τη 12ετία, αντί να είναι 77% σύμφωνα με τον διαγωνισμό, θα είναι επι της ουσίας στο 55% περίπου. (με συνθήκες τιμολόγησης του έτους σχεδιασμού του έργου, το 2020)» σύμφωνα με την παράταξη.
Εν τέλει, η κα Καλογιάννη είπε ότι σοβαρές μειώσεις στα ανταποδοτικά, θα δούνε οι πολίτες μετά από 12 χρόνια, ενώ η δημοτική αρχή είχε «τη δυνατότητα και τον χρόνο» να καταγράψει αναλυτικά και με ακρίβεια τα στοιχεία κατανάλωσης και κόστους ρεύματος.