πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθη και οι παραλείψεις της ΝΔ

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθη και οι παραλείψεις της ΝΔ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2019, 00:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην εκτίμηση ότι η ΝΔ «διαπράττει στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας» προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του κατά την επίσκεψή τους στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Η απάντηση στα όσα ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν στην επίσκεψη αυτή, έρχεται συγκεκριμένα από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο. Πού εντοπίζει το στρατηγικό λάθος ο κ. Φάμελλος; Στην ανάδειξη των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως μονόδρομο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΝΔ υποτιμάει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαλογή στην πηγή». Η οποία ευρωπαϊκή στρατηγική δεν θα χρηματοδοτεί από το 2021 έργα σύμμεικτων απορριμμάτων (όπως είναι η μονάδα στην Ήπειρο) αλλά έργα επεξεργασίας ρευμάτων διαλογής στην πηγή.

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ξεκινάει καταρχήν με την επισήμανση ότι η πολιτική της ΝΔ μέχρι το 2015 οδήγησε την Ελλάδα σε πρόστιμα για τις χωματερές. Προειδοποιεί δε ότι κάθε άλλο παρά αποκλείεται να έρθουν νέα πρόστιμα για τη μη ανακύκλωση.

Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, ο κ. Φάμελλος κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επί της ουσίας οικειοποιείται το έργο ως έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ η μονάδα λειτουργεί εδώ και έξι μήνες. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η διαδικασία ναι μεν είχε ξεκινήσει επί ΝΔ, αλλά ακολούθησαν το 2016 νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί για τα απορρίμματα. Το 2016 ήταν που, όπως προσθέτει, εξασφαλίστηκαν 20,7 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τη μονάδα στην Ήπειρο. «Η σύμβαση κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ της Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) υπογράφηκε στις 21/7/2017 και φυσικά όχι από τον κύριο Χατζηδάκη, όπως ψευδώς δήλωσε χθες, αλλά από τους αρμόδιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Στέργιος Πιτσιόρλας)» τονίζει. Στη συνέχεια, αναφέρεται σε όλες τις διαδικασίες που έγιναν στη συνέχεια για το έργο, αλλά και στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της κυκλικής οικονομίας.

Ο κ. Φάμελλος εκτιμά δε ότι για να γίνει η μονάδα της Ηπείρου «παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων», θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες, στις οποίες «οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης παρέλειψαν να αναφερθούν». Και θέτει το ζήτημα της μη λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, της μη μετατροπής των ΧΥΤΑ της Ηπείρου σε ΧΥΤΥ, τη μη έναρξη της χωριστής συλλογής και επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στη μονάδα, την απουσία πρωτοβουλιών για τη διαλογή στην πηγή. «Ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε η διαλογή στην πηγή στην 'Ήπειρο να φτάσει, ως οφείλει, στο 50%, ενώ σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από το 5%; Οι κύριοι Χατζηδάκης και Μητσοτάκης δεν πρέπει να αμελούν ότι ο παραπάνω στόχος αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ, όρο χρηματοδότησης του έργου, καθώς και πηγή νέων προστίμων για τη χώρα από το 2020…» τονίζει. Τέλος, ο κ. Φάμελλος θέτει και το ερώτημα αν υπάρχει τιμολογιακή πολιτική των ΟΤΑ και του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ώστε από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back