Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Περιφέρεια: «Να σεβαστεί τους πολίτες και τους Δήμους»

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ για Περιφέρεια: «Να σεβαστεί τους πολίτες και τους Δήμους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2021, 16:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέση στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων παίρνει επιτέλους η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να καταγγείλει την περιφερειακή αρχή για «ωμή και προκλητική παρέμβαση» στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και για προσπάθεια να επιβάλλει τη συμμετοχή της στη διαχείριση των απορριμμάτων με εξωθεσμικό τρόπο.

Στην ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει καταρχάς την απευθείας ανάθεση της μεταφοράς υπολείμματος σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων «πειρατική πρακτική» στο έργο του ΦοΔΣΑ. Ο τελευταίος, όπως υπενθυμίζει, αποφάσισε να προσφύγει σε ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων/ Απορριμμάτων επαφίεται στους Δήμους. «Προς τι λοιπόν η προσπάθεια  του κ. Περιφερειάρχη να παρέμβει σ’ ένα έργο που ο ίδιος, υποτίθεται, εκχώρησε στους Δημάρχους έναν χρόνο πριν;» αναρωτιέται.

Για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει αναφορά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει το θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη», στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων «οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία μέσα από τα νόμιμα όργανα ελέγχου που διαθέτει».

«Η περιφερειακή αρχή για λόγους που εκείνη γνωρίζει δεν θέλει να αποχωριστεί την ευθύνη που μεταβατικά είχε αναλάβει, λόγω αδυναμίας των Δημάρχων που τις παραχώρησαν δικές τους αρμοδιότητες, αλλά τουλάχιστον  μέχρι να συσταθούν οι ΦοΔΣΑ, οι εξηγήσεις δε που δίνει, δεν πείθουν, κάτι άλλο συμβαίνει και χρήζει διερεύνησης αρμοδίως. Δεν φτάνει που ελέγχεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), τώρα ακυρώνει και τους Δημάρχους ενώ έπρεπε πρώτη αυτή να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου, η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς – επεξεργασίας των απορριμμάτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση» τονίζει.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή ότι κωλυσιεργεί την ολοκλήρωση του έργου των ΣΜΑ «συνειδητά και αυθαίρετα» και εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου ρέπει να εξηγήσει τη στάση της στους πολίτες της Ηπείρου οι οποίοι εκτός των άλλων επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Καλεί τέλος την περιφερειακή αρχή να σεβαστεί τους πολίτες και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back