Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τη Ρας αλ-Άιν

Εικόνα του άρθρου Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τη Ρας αλ-Άιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2019, 00:25
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι όλοι οι μαχητές τους αποχώρησαν από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα.

«Δεν έχουμε άλλους μαχητές στην πόλη», ανέφερε ο Κίνο Γκάμπριελ, ένας εκπρόσωπος των SDF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Λίγο νωρίτερα, αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η μεγαλύτερη από τις συνιστώσες των SDF), παραμένουν στο 30% της Ρας αλ-Άιν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ωστόσο μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν στη Ρας αλ-Άιν μετά την αποχώρηση των SDF.


Τήρηση υποσχέσεων

Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην χρησιμοποιήσουν τακτικές κωλυσιεργίας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συνολικά 765 «τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων, εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων ενώ 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους «διασώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, θα θέσει υπό την προστασία της τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα. «Μελετήσαμε καλά, όλα τα σχέδια είναι έτοιμα», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Tass-Sputnik/Anadolu. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3