Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Εικόνα του άρθρου Συρία: Οι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2019, 00:49
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον ενός χωριού στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, μιας περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας, έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

«Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα» γνωστοποίησαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. 

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16. «Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού... να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση 'Πηγή Ειρήνης' στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.

Εγκαταλείπουν τα χωριά

«Χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν σήμερα για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.


Έκτακτη σύγκλιση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο, Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.


Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό» δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων-συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος, γι' αυτό και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Sputnik/AFP/Anadolu

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back