ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μπήκε σε εφαρμογή η εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Συρία: Μπήκε σε εφαρμογή η εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2016, 23:38
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εφαρμογή τέθηκε από τις 7 το βράδυ η εκεχειρία σε όλη τη Συρία. Είναι η δεύτερη προσπάθεια ΗΠΑ και Ρωσίας εντός του 2016 να θέσουν ένα τέλος στην πεντάχρονη εμφύλια διαμάχη στη χώρα. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου κάτι τέτοιο καθίστατο δύσκολο λόγω των μαχών, ενώ εκτός εκεχειρίας παραμένουν οι δύο βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), οι οποίες θα συνεχίσουν να δέχονται πλήματα από την υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία και από τη Ρωσία.

Το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, με το προηγούμενο όνομά του, ήταν το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λίγα λεπτά μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας, ηρεμία επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος των μετώπων αντιπαράθεσης ανά τη Συρία.

Η Ρωσία, η οποία και ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας από τις 7 το βράδυ, είναι σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν μετριοπαθείς τάσεις της συριακής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να το ανατρέψουν. Τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στηρίζει και η Τουρκία, που δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συμφωνία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back