Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η μεγάλη έξοδος των αμάχων

Εικόνα του άρθρου Συρία: Η μεγάλη έξοδος των αμάχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2018, 13:56
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από συνεχείς και σφοδρούς βομβαρδισμούς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την Ανατολική Γούτα και το Αφρίν.

Περίπου 20.000 άμαχοι εγκατέλειψαν χθες την Ανατολική Γούτα μετά τους βομβαρδισμούς που δέχονται για σχεδόν έναν μήνα από τις 18 Φεβρουαρίου και την πολιορκία της περιοχής αυτής εδώ και πέντε χρόνια από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Εξακολουθούν και σήμερα να φεύγουν από την Ανατολική Γούτα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό περίπου 20.000 άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα την περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε παράλληλα ότι περίπου 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το πρωί ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε επίσης ότι ανθρωπιστική βοήθεια από τον ρωσικό στρατό, τον ΟΗΕ και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ανατολική Γούτα.


Ο ΑΣΑΝΤ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Επτά χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία και όλα δείχνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ανακτήσουν, με την υποστήριξη της Ρωσίας, τον έλεγχο του συνόλου αυτού του ανταρτικού θύλακα στις πύλες της Δαμασκού.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% της περιοχής, έπειτα από μια επιχείρηση που είχε ένα πολύ βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, πέραν των τεράστιων καταστροφών: περισσότεροι από 1.260 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 250 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

Την ίδια ώρα μια άλλη έξοδος συντελείται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μετά την φυγή χθες περίπου σε ένα 24ωρο 30.000 πολιτών από την πόλη Αφρίν, η οποία βομβαρδίζεται από τον τουρκικό στρατό που θέλει να εκδιώξει από εκεί τους Κούρδους της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Την Αφρίν εγκατέλειψαν εξάλλου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο εκατοντάδες οικογένειες και κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, την ώρα που η πόλη βομβαρδιζόταν από τις τουρκικές δυνάμεις. Οι οικογένειες αυτές κατευθύνθηκαν προς τα γύρω χωριά που είναι φιλοκυβερνητικά.

Από τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού εναντίον της πόλης αυτής τουλάχιστον 18 άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Παρατηρητήριο.

Αλλά και στην Ανατολική Γούτα τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik. Φωτογραφία: EPA/YOUSSEF BADAWI

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back