Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει, παρά τους βομβαρδισμούς

Εικόνα του άρθρου Συρία: Η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει, παρά τους βομβαρδισμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2018, 23:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους μετέφερε σήμερα η πρώτη οχηματοπομπή στην ανατολική Γούτα, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και αποτελεί στόχο φονικής επίθεσης του καθεστώτος.

Η οχηματοπομπή του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «εισέρχεται στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το γραφείο του Ocha στη Συρία.

Αν και η οχηματοπομπή αυτή, που προορίζεται για την κυριότερη πόλη του προπυργίου των ανταρτών, μεταφέρει ιατρική βοήθεια «και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη», το Ocha δηλώνει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια».

«Κατά συνέπεια, τρία από τα 46 φορτηγά που στάλθηκαν σήμερα στην Ντούμα είναι σχεδόν άδεια», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ocha στη Δαμασκό, η Λίντα Τομ.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. 

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε στο πρακτορείο πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Στο μεταξύ νεότερος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 44 άμαχους νεκρούς και 190 τραυματίες από βομβαρδισμούς δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.

Οι επιδρομές έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές περιοχές αυτού του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών.

«Πολλοί άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από ερείπια», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Νωρίτερα σήμερα, η μκο ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το ένα τρίτο της Ανατολικής Γούτας.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΚΡΟΝ-ΠΟΥΤΙΝ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν σήμερα, να διασφαλίσει ότι η Συρία θα αποδεχθεί «χωρίς καμία αμφισημία» το ψήφισμα του ΟΗΕ που προβλέπει την εφαρμογή εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης αποδέχθηκαν την εφαρμογή της εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους και την ανεπάρκεια της πεντάωρης ‘παύσης’ (των εχθροπραξιών) που αποφάσισε η Ρωσία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι οι οχηματοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσουν σε όλους τους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη ανεμπόδιστα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» τονίζεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.


ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που στοχοθέτησαν την Τζανταϊρίς, μια κοινότητα της Αφρίν (βορειοδυτικά), που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην τουρκική μεθόριο.

«Ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών θα μπορούσε να αυξηθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


«Συμβαίνει τώρα». Η αυτοκινητοπομπή στην ανατολική Γούτα αποχώρησε από την Ντούμα σχεδόν εννέα ώρες αργότερα. Διανείμαμε όση βοήθεια μπορούσαμε εν μέσω βομβαρδισμών», τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ο Σάγιαντ Μάλικ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back