Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Εικόνα του άρθρου Συρία: Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2017, 01:44
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη  στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξετάσει το θέμα της επίθεσης με τοξικά αέρια στη Συρία.

Με ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έκανε χρήση χημικών όπλων. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωσε μια ιατρική οργάνωση αρωγής η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς του Άσαντ για την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν οβίδες με τοξικό αέριο και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έναρξη έρευνας.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία, επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back