Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Ουάσιγκτον και στη μέση οι άμαχοι

Εικόνα του άρθρου Συρία: Αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Ουάσιγκτον και στη μέση οι άμαχοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2018, 23:04
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλοι οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και επιπλέον σοροί ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια κτιρίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 601, μεταξύ των οποίων 147 παιδιά, σε διάστημα 11 ημερών στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μέτωπο της διπλωματίας Μόσχα και Ουάσιγκτον ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη μη τήρηση της εκεχειρίας σε ολόκληρη τη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι «μαχητές οχυρωμένοι» στον πολιορκημένο συριακό θύλακο της Ανατολικής Γούτα εμποδίζουν τη μεταφορά της βοήθειας και την απομάκρυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας περί δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συριακό στρατό για την πλήρη εξάλειψη της «τρομοκρατικής απειλής» και υπογράμμισε πως οι αντάρτες και αυτοί που τους υποστηρίζουν οφείλουν «να δράσουν» για να λειτουργήσει η εκεχειρία στη Συρία.

Χθες ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η Ρωσία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Συρία και δρα «και ως εμπρηστής και πυροσβέστης». Ο Αμερικάνος στρατηγός υποστήριξε ότι η Ρωσία απέτυχε να συγκρατήσει τον σύμμαχό της, το συριακό καθεστώς.

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρεσβευτής για τον αφοπλισμό στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις της να εγγυηθεί την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας και να εμποδίσει την κυβέρνηση Άσαντ να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά στη συνέχεια ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι η Συρία έχει εξαλείψει τα αποθέματα χημικών όπλων της και τα έχει θέσει υπό διεθνή έλεγχο, παρά τους «παράλογους ισχυρισμούς» εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back