ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Νεκροί και οι 74 επιβαίνοντες

Εικόνα του άρθρου Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Νεκροί και οι 74 επιβαίνοντες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2024, 19:55
ΚΟΣΜΟΣ

Κανείς δεν επέζησε από τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Ilyushin Il-76 που κατέπεσε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για την κατάρριψή του, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν και οι 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που προορίζονταν για ανταλλαγή. 

Βίντεο της συντριβής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη συνοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας έδειχνε ένα αεροπλάνο να πέφτει από τον ουρανό σε μια χιονισμένη, αγροτική περιοχή και μια τεράστια μπάλα φωτιάς να ξεσπά στο σημείο όπου προφανώς χτύπησε στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 μετέφερε 65 αιχμαλώτους πολέμου, ένα πλήρωμα έξι ατόμων και τρεις Ρώσους στρατιωτικούς. Είπε ότι το ρωσικό ραντάρ κατέγραψε την εκτόξευση δύο πυραύλων από την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας που συνορεύει με το Μπέλγκοροντ.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει «αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ακριβώς επέβαιναν στο αεροπλάνο και πόσοι από αυτούς».

Επιβεβαίωσε ότι είχε προγραμματιστεί ανταλλαγή κρατουμένων την Τετάρτη, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Είπε επίσης ότι «η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε για την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εναέριου χώρου στην περιοχή της πόλης Μπέλγκοροντ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είχε γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν».

Η Ρωσία έχασε δύο πολεμικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα στον εναέριο χώρο της μέσα σε μία ημέρα τον Μάιο του 2023. Οι αξιωματούχοι του Κιέβου αρχικά αρνήθηκαν την εμπλοκή, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν πυραύλους Patriot για να πλήξουν τα αεροσκάφη.

Οι περιοχές Χάρκοβο και Μπέλγκοροντ αποτελούν εδώ και καιρό επίκεντρο των μαχών μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πρώτοι διασώστες έσπευσαν στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Κοροτσάνσκι του Μπέλγκοροντ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε ότι στρατιωτική επιτροπή κατευθύνεται στον τόπο του δυστυχήματος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα πως η ρωσική προεδρία είναι ενήμερη για τη συντριβή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής. Επιτροπή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σπεύδει στο σημείο προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back