Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση με την Τουρκία

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζεται η ένταση με την Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2017, 15:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η ολλανδική κυβέρνηση με την οποία καλεί στους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Παράλληλα από την πλευρά της η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί στην Άγκυρα. Απαντώντας στους τουρκικούς χαρακτηρισμούς περί ναζισμού τόνισε ότι «κάποιοι Τούρκοι πολιτικοί μιλούν για ναζισμό και φασισμό στην Ολλανδία. Αυτή η χώρα, όπως το έθεσε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, βομβαρδίστηκε από τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απολύτως απαράδεκτοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη. Εκείνοι πρέπει να το κάνουν», τόνισε ο κ. Ρούτε.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στην Ολλανδία, την οποία χαρακτήρισε «μπανανία».

«Η Ολλανδία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Συμπεριφέρεται σαν μπανανία. Όλος ο κόσμος είδε πως εκείνοι που έκαναν κηρύγματα στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, απέχουν πολύ από αυτές τις αξίες. Τώρα προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΕ

Σήμερα η επίτροπος θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη, εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ και «κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που λειτουργούν βλαπτικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει επίσης η Επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back