Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2016, 23:13
ΚΟΣΜΟΣ

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητεί την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα τονίζει ότι ο Ερντογάν εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής και τον κατηγορεί ότι κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «η νέα προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε όσα έχουμε ξαναπεί: Βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μεταπραξικοπηματικό ‘παραλήρημα μεγαλείου’. 

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καθορίσει με μεγάλη προσοχή τη στάση της και να επιτείνει τη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε.».


ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής του Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία για την Κύπρο τόνισε ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» για να προσθέσει: «Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία (…) Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας, θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει». 

Ανέφερε επίσης πως «με τη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μετέχει σε διάφορους συνεταιρισμούς. Η ΕΕ δεν κατανοεί ξεκάθαρα αυτή την πραγματικότητα. Για αυτό τον λόγο επιμένει για στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας)».

«Η ΕΕ έχει τηρεί στάση αναμονής την Τουρκία επί 53 χρόνια. Ασκήσατε σε διάφορες χώρες τέτοιου είδους πιέσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αποτελειώσατε αυτές τις χώρες; Δεν μπορείτε να αποτελειώσετε την Τουρκία» ανέφερε, ασκώντας επίσης κριτική στην ΕΕ για το προσφυγικό: Δεν καταφέρατε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες 100, 200 ή 300 μεταναστών. Όμως εμείς φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια».

«Η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την πορεία μας εκμεταλλευόμενοι μια από αυτές τις επιλογές» κατέληξε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back