Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία πυροσβεστικής-δασαρχείων για τις πυρκαγιές

Εικόνα του άρθρου Συνεργασία πυροσβεστικής-δασαρχείων για τις πυρκαγιές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2019, 17:20
ΕΛΛΑΔΑ

Στο συντονισμό, αλλά και στη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και δασαρχείων στο τομέα της πρόληψης και κυρίως, της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους, αναφέρεται η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. 

Η ΚΥΑ διαρθρώνεται σε τρία άρθρα. Το πρώτο καλύπτει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, το δεύτερο αναλύει τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και το τρίτο τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, καθώς και των δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.


Συνεργασία

Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στενή συνεργασία των τμημάτων Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του ΠΣ και Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Η συνεργασία των δύο τμημάτων αφορά την έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου (πρόβλεψη για τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής) και την εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής δασικών πυρκαγιών.

Την άνοιξη κάθε έτους, ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου, προβλέπεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με συμμετέχοντες από το αρχηγείο του ΠΣ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περιφερειακό επίπεδο προβλέπεται η συνεργασία των περιφερειακών πυροσβεστικών υπηρεσιών και των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back