Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σ. Φάμελλος: «Ένα μεσοπρόθεσμο Π.Δ. για τη λίμνη»

Εικόνα του άρθρου Σ. Φάμελλος:  «Ένα μεσοπρόθεσμο Π.Δ. για τη λίμνη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2019, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εκτίμηση ότι μέχρι τέλη Απριλίου, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη θα είναι έτοιμο για επεξεργασία από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Πρόσθεσε δε και κάτι σημαντικό: ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα έχει μεσοπρόθεσμη ισχύ, κάτω από 10 χρόνια, λόγω ενδεχόμενης, μελλοντικής αναθεώρησής του.

Ο κ. Φάμελλος βρίσκεται στα Γιάννενα σήμερα για το τελικό στάδιο της διαβούλευσης, μια ημερίδα που ξεκινά σε λίγη ώρα, στις 17:00, στην ΕΗΜ. Τη συνέντευξη Τύπου την παραχώρησε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων, έχοντας στο πλευρό του τους βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο και Γιάννη Καραγιάννη, τον πρόεδρο και τη συντονίστρια του Φορέα, Φίλιππα Φίλιο και Κατερίνα Χιωτέλλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός κάθε άλλο παρά συμμερίστηκε τους έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί από πολιτικά πρόσωπα και θεσμικούς φορείς για τη νομική θωράκιση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, δεδομένου ότι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη πάνω στην οποία έχει στηριχτεί, έχει παλιώσει. Ο κ. Φάμελλος, αναγνωρίζοντας την παλαιότητα, αναφέρθηκε στην ανάθεση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που έγινε πρόσφατα για όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα των νέων μελετών μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Και το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πώς θα δεχθεί ένα σχέδιο Π.Δ. με παλιά ειδική περιβαλλοντική μελέτη; «Είναι καλύτερο να υπάρχει μια περιοχή με καθεστώς προστασίας παρά μια περιοχή χωρίς καθόλου καθεστώς προστασίας. Δεν θα αφήναμε μια περιοχή απροστάτευτη για πέντε χρόνια, μέχρι να γίνει η νέα ειδική περιβαλλοντική μελέτη» τόνισε ο κ. Φάμελλος, για να συμπληρώσει ότι «πολιτική επιλογή μας είναι να φτάσει το σχέδιο στο ΣτΕ». «Από το Προεδρικό Διάταγμα δεν κερδίζει η κυβέρνηση αλλά ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας εμμέσως και στις... συνέπειες από μια εκλογική αναμέτρηση.

Αιτιολόγησε δε τις καθυστερήσεις για την κατάθεση και διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ., παραπέμποντας στην ιστορική εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Πολλαπλά σχέδια Π.Δ. και ένας κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την κατηγορία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της λίμνης Παμβώτιδας (EU Pilot 6056 /14 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τον οποίο απέφυγε με την κατάθεση του σχεδίου Π.Δ. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου το 2015 ήταν η διατήρηση και η ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. «Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να τους απολύσει» τόνισε και ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν καλά νέα για τη διασφάλιση της εργασίας στους Φορείς Διαχείρισης.

Ο κ. Φάμελλος ρωτήθηκε και για τη μη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο διοικητικό συμβούλιο και για τη σχετική διαμαρτυρία του Δήμου. Όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο ήταν ξεκάθαρο και προβλέπει εκπροσώπηση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ). Υπενθύμισε δε με νόημα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος στήριξε έμπρακτα ην τοπική κοινωνία και τον Δήμο Ιωαννιτών, κάνοντας αναφορά στην παραχώρηση του πάρκου Πυρσινέλλα για το οποίο υπήρχε χρόνια διαμάχη με το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back