Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνέδριο γονιμότητας: Ακύρωση μετά την κατακραυγή

Εικόνα του άρθρου Συνέδριο γονιμότητας: Ακύρωση μετά την κατακραυγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2021, 12:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 2-4 Ιουλίου στα Γιάννενα, ακυρώνεται μετά την κατακραυγή και τις αθρόες αποχωρήσεις ομιλητών και χορηγών, αλλά και τις δικαιολογημένες καταγγελίες για αναχρονιστικό περιεχόμενο και υπερσυντηρητισμό.

Βασικό ρόλο σε αυτή την κριτική, έπαιξε το τηλεοπτικό σποτ του συνεδρίου.

Η οργανωτική επιτροπή, με ομόφωνη απόφασή της, ακυρώνει το συνέδριο και προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε.

Όλη η ανακοίνωση είναι εδώ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ως συνέδριο, |στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική».

Αναφέρει ότι δεν είναι «αμιγώς ιατρικό συνέδριο» και ότι ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης και ιεράρχες, μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Η εκκλησία τηρεί μια πολύ συγκεκριμένη,, σκληρή και απαγορευτική στάση απέναντι στο δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή για την κύηση.

Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες είναι και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης από την άλλη, που μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη είχαν μια από τις πιο αναχρονιστικές θεματολογίες, με τη δημογραφία ως «παράγοντα ανάπτυξης», δεν έκανε κάποια ανακοίνωση.

Τονίζει ότι «το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα» και πως η συμμετοχή μη ιατρικών κοινωνικών φορέων «είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος».

Σημειώνεται ότι συμμετέχοντες-ουσες που αποχώρησαν, είτε δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του συνεδρίου και κυρίως, το τηλεοπτικό σποτ, είτε ότι δεν είχαν λάβει καν πρόσκληση.

Όσο για το τηλεοπτικό μήνυμα, η οργανωτική επιτροπή αποδίδει σε «παρερμηνεία» τους σκοπούς του και διευκρινίζει ότι «δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση».

Η οργανωτική επιτροπή θεωρεί ότι το σποτ «παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα».

Ωστόσο, το ζήτημα της ενημέρωσης μάλλον παρουσιάστηκε στο σποτ με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εξηγεί και αναλύει τώρα η οργανωτική επιτροπή…

Τέλος, η επιτροπή σημειώνει ότι «καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Το ζήτημα είναι ότι ένα κακοφτιαγμένο σποτ, σε λόγο και εικόνα, ακύρωσε την ουσία ,που είναι η ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού.( Τώρα βέβαια τι λόγο είχε η παρουσία , ως ομιλητών και όχι απλά ως συνέδρων, ιερέων και πολιτικών ,αυτό δεν το εξηγεί επαρκώς η οργανωτική επιτροπή !)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back