ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Οι μειονότητες, τα μνημεία και η… Χαμάς

Εικόνα του άρθρου Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Οι μειονότητες, τα μνημεία και η… Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2024, 21:03
ΕΛΛΑΔΑ

«Μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη, αλλά και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με αμοιβαίο όφελος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν «άλυτα προβλήματα» μεταξύ των χωρών τους.

«Παρά τις διαφωνίες, εστιάζουμε σε μια θετική ατζέντα, διατηρώντας τους διαύλους διαλόγου μας ανοιχτούς», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι συχνές συναντήσεις των ηγετών τους τελευταίους μήνες «απέδειξαν ότι εμείς οι γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε μια προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης, όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα».

«Αποδείξαμε σήμερα ότι παράλληλα με τις αποδεδειγμένες διαφωνίες μας, μπορούμε να χαράξουμε μια παράλληλη σελίδα συμφωνιών", πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς. Ο Ερντογάν επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για ένα «κίνημα αντίστασης» και δήλωσε λυπημένος από την ελληνική άποψη -την οποία συμμερίζονται πολλές άλλες δυτικές χώρες- ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», απάντησε ο Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των μειονοτήτων, επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν γέφυρα φιλίας για τις δύο χώρες, υπενθύμισε ότι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης που προβλέπει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, και επεσήμανε με νόημα ότι θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση με την μουσουλμανική, γνώριζε και ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και εκφράστηκε η «στενοχώρια μας και η δυσαρέσκειά για τη Μονή της Χώρας», τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάττουμε την πολιτιστική σημασία του μνημείου ώστε να είναι επισκέψιμο για όλους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόδερος έθεσε το θέμα της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα». «Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

Φωτογραφία; ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3