ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συναίνεση με αστερίσκους για τα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου Συναίνεση με αστερίσκους για τα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2016, 21:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Παρότι η διοικητική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον πανελλαδικό σχεδιασμό έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο, το περιφερειακό συμβούλιο που συζήτησε την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμα και ενδοπαραταξιακής.

Παρότι στη συζήτηση εκφράστηκε μια μίνιμουμ πολιτική συναίνεση μεταξύ της περιφερειακής αρχής, της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όχι στο σύνολό της) και της παράταξης «Συμμαχίας Ηπειρωτών» (με αστερίσκους), δεν έλειψε η έκρηξη του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη κατά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Παρότι το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, μιας και Λαϊκή Συσπείρωση και ΑΡΠΗ καταψήφισαν, στην πράξη θα αποδειχθεί πόσο η συζήτηση που έγινε και οι ενστάσεις που κατατέθηκαν, έχουν βάση ή όχι.

Τα πράγματα από την αρχή, έχουν ως εξής: η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη έκανε μια εισήγηση με μια σύντομη αναδρομή από το 2013 και μετά και ένα κομμάτι της τοποθέτησής της άφησε ένα σοβαρό θέμα ανοιχτό για το μέλλον. Είπε ότι εκτιμάται πως θα υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό 3,7 εκατ. ευρώ για τα έργα και τις δράσεις πρώτης προτεραιότητας και 12,6 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη προτεραιότητα.

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της στο συμβούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος και περιφερειακή σύμβουλος Όλγα Γεροβασίλη, πρόσθεσε το άλλο κομμάτι της συναίνεσης. Είπε μεταξύ άλλων ότι ναι μεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, ειδικά για τη διαχείριση από δημόσιο φορέα ή ιδιώτη, αλλά και ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια «μικροπολιτικής εκμετάλλευσης». Έβαλε την πολιτική διαφοροποίηση στη σύγκριση «παλιού-νέου» σχεδιασμού, αποδίδοντας ευθύνη στις παλιότερες κυβερνήσεις ότι ευνοούσαν ιδιωτικά συμφέροντα, είπε ότι ο πρόσφατος σχεδιασμός είναι καλύτερος και στο τέλος, υπερψήφισε. 

Από την παράταξή της όμως, ο Βασίλης Τσίκαρης, από τους «διεκδικητές» της θέσης του επικεφαλής όταν η κα Γεροβασίλη αποσυρθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, διαφοροποιήθηκε. Επισήμανε μια σειρά πράγματα, τα οποία είναι σοβαρά, όπως το τελικό κόστος, πέραν του «τέλους εισόδου» των σκουπιδιών στο εργοστάσιο επεξεργασίας, η χρονική δέσμευση απέναντι στον ιδιώτη για 30 χρόνια, ενώ η επιστήμη και οι μέθοδοι διαχείρισης θα αλλάζουν, το ενδεχόμενο αποζημίωσης του ιδιώτη για διαφυγόντα κέρδη εάν δεν… παράγουμε τα συμφωνημένα σκουπίδια κ.α. Οι αιτιάσεις του απαντήθηκαν με μάλλον ανεπαρκή τρόπο, στο ύφος «αν δεν ήταν καλή η πρόταση δεν θα τη δεχόταν το υπουργείο», αλλά και ο ίδιος απέφυγε να καταψηφίσει ακριβώς την ώρα της ψηφοφορίας, λέγοντας ουσιαστικά ότι ψηφίζει «επί της αρχής» και καταψηφίζει το εργοστάσιο. Βέβαια, «επί της αρχής» δεν υπάρχει στο περιφερειακό συμβούλιο, οπότε η ψήφος του μπορεί να εκληφθεί με πολλούς τρόπους.

Ο κ. Ζάψας βρέθηκε… ανέλπιστος σύμμαχος στην κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σίγουρα κάτι πρόσθεσε ο Τσιρώνης» (ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός), για να στηρίξει την άποψή του ότι ο νεος σχεδιασμός είναι καλύτερος. Επέρριψε ευθύνες στην κα Γεροβασίλη λέγοντας ότι η κυβέρνηση άργησε, στον περιφερειάρχη λέγοντας ότι «βιάστηκε να πάρει μόνος του τις αποφάσεις» και κατέληξε: «Θα αναγκαστούμε με πόνο ψυχής να ψηφίσουμε. Για να τελειώνουμε» και πρόσθεσε ότι «αν ποτέ έχουμε τη δύναμη, θα τροποποιήσουμε τμήματά του».

Η Όλυ Τσουμάνη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, είπε εν τάχει ότι «βασικός άξονας στη διαχείριση είναι το ποιος θα κερδίσει από αυτή την ιστορία και γι αυτό δεν συμφωνούμε στη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου. Συχνά, στο όνομα του κέρδους επιλέγονται μέθοδοι επιβαρυντικές για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να δουλεύουν 40-45 εργάτες στην ανακύκλωση χωρίς βαρέα ανθυγιεινά». Η παράταξη της ΧΑ καταψήφισε επίσης, ενώ για την ΑΡΠΗ ο Νίκος Ζήκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και θετικά σημεία που έχει ενδεχομένως ο σχεδιασμός, αναιρούνται από την ύπαρξη της Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Έκανε και αυτός μια λεπτομερή αναδρομή στην «πονεμένη» υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, αποδίδοντας ευθύνες στις κατά καιρούς κυβερνήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι καταψηφίζει, και πως στην πράξη, οι πολίτες θα αναλάβουν τη ζημιά και ο ιδιώτης επενδυτής το κέρδος.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Στο περιφερειακό συμβούλιο υπάρχει ένα ζήτημα: οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας σχεδόν ποτέ δεν τοποθετούνται και απλώς περιορίζονται στο ρόλο του ψηφοφόρου, αφήνοντας τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος είναι έτσι και αλλιώς συγκεντρωτικός, να κάνει τα δύσκολα, αλλά και την κα Καλογιάννη, η οποία συνήθως αντιμετωπίζει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σα να πρόκειται περί τηλεοπτικού ντιμπέιτ, με πολύ συνδικαλιστικό και κάθετο τρόπο. Στη συζήτηση για τα απορρίμματα, ζήτησαν και πήραν το λόγο και οι τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να το κάνουν. Και το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι η μαζική και συμπαγής πολιτική τοποθέτηση δημιουργεί εικόνα αντιστρόφως ανάλογη προς το εκλογικό ποσοστό. Ο κ. Καχριμάνης εξερράγη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί η παράταξη του 5% να έχει τρεις ομιλητές και η πλειοψηφία κανέναν  και ότι «σέβομαι και δέχομαι τα πάντα, όχι όμως την κριτική χωρίς κριτική και λογική». Τελικά το θέμα καταλάγιασε, όπως συμβαίνει συνήθως με τις εκρήξεις του περιφερειάρχη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back