ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συμπληρώματα διατροφής: «Δημοφιλή» στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Συμπληρώματα διατροφής: «Δημοφιλή» στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2021, 12:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων της Ηπείρου, που απάντησαν στη σχετική έρευνα της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, παίρνει συμπληρώματα διατροφής, 37% γυναίκες και 22% άνδρες. Το ποσοστό κρίνεται σημαντικό, καθώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα συμπληρώματα δεν προλαμβάνουν νοσήματα, σύμφωνα με τις έρευνες.  

Στην πιο πρόσφατη ερευνητική της δουλειά, η ομάδα μελέτησε τον επιπολασμό της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής στην Ήπειρο και παράγοντες που συνδέονται με αυτή τη συμπεριφορά.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Κωνσταντίνος Τσιλίδης, επικεφαλής της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρατηρήσαμε ότι 37% των γυναικών και 22% των ανδρών του δείγματός μας λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής. Αυτό το ποσοστό κρίνεται μεγάλο με βάση το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν συνδέονται με την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος».

Σημειώνει επίσης ότι «οι παράγοντες που συνδέονταν με τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών ήταν διαφορετικοί στο κάθε φύλο, αλλά συνδέονταν τόσο με δείκτες καλής υγείας (π.χ. χαμηλό σωματικό βάρος, χαμηλή αρτηριακή πίεση) όσο και με δείκτες κακής υγείας (π.χ. χρόνιο πρόβλημα υγείας, λήψη φαρμάκων)».

Περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές προσπάθειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της μελέτης θα βρείτε εδώ: https://ehs.med.uoi.gr/

 Η σχετικη επιστημονική δημοσίευση είναι εδώ

Από αύριο, 2 Νοεμβρίου η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων  και θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό γραφείο που θα διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής.  Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ένα δωρεάν έλεγχο της υγείας τους και τα αποτελέσματα μια πλήρους λιπομέτρησης. Τα ραντεβού κλείνονται εδώ: https://ehs.med.uoi.gr/booking/

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι μια συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back