ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Συμμαχία Ηπειρωτών» κατά Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου «Συμμαχία Ηπειρωτών» κατά Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2018, 03:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί να θεωρείται το ανώτατο όργανο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά στην περίπτωση της Ηπείρου το περιφερειακό συμβούλιο είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει. Ουσιαστικός πολιτικός διάλογος δεν γίνεται, οι διαδικασίες συζήτησης είναι εξαντλητικές (σε κάποιο βαθμό με ευθύνη του «Καλλικράτη») ενώ η ατζέντα ημερήσιας διάταξης είναι φτωχή και συνήθως διαδικαστικού τύπου. 

Την ίδια ώρα όργανα όπως η επιτροπή περιβάλλοντος και κυρίως η οικονομική επιτροπή, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων, έχουν πιο σημαντικό ρόλο. Τα σοβαρά θέματα περνούν συνήθως από τις ολιγομελείς αυτές επιτροπές με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, χωρίς να γίνεται παραπομπή τους στο περιφερειακό συμβούλιο.

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 30 Μαρτίου, απολογιστικού περιεχομένου, η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, θέτει το ζήτημα της μη παραγωγής πολιτικών συμπερασμάτων αλλά και της τήρησης των κανονισμών, κλείνοντας το μάτι στον ελεγκτή νομιμότητας. Καταρχάς σημειώνει ότι η συνεδρίαση αυτή έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, παρουσία δημάρχων και άλλων φορέων –κάτι που δεν έγινε. Η παράταξη επισημαίνει δε ότι η ομιλία του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαντλημένο ακροατήριο μετά από 2 ½ ώρες διαδικασία. «Δηλαδή, δεν απολογήθηκε ο περιφερειάρχης. Πρόκειται για κάκιστη εφαρμογή του νόμου και ελεγχόμενη ερμηνεία του» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση η «Συμμαχία Ηπειρωτών». Επικαλούμενη τον νόμο, η παράταξη αναφέρει ακόμη την υποχρέωση της Περιφέρειας Ηπείρου να μεριμνά για τη μετάδοση της συνεδρίασης. «Δεν υπήρξε καμία μέριμνα ενημέρωσης των πολιτών» τονίζει και καταφέρεται στη συνέχεια κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης «που υμνούν τον περιφερειάρχη και κόβουν τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή τους αφιερώνουν 30 δευτερόλεπτα δημοσιότητας».

Κατά τα άλλα, η παράταξη κατακρίνει την περιφερειακή αρχή για την «απουσία στόχου μετά από επτά έτη στο τιμόνι της Περιφέρειας». «Προχτές χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία αυτοκριτικής και συνεννόησης για την περιφερειακή αρχή. Γι’ αυτό και δεν θέλουν την απλή αναλογική» τονίζει. Κλείνει δε την τοποθέτησή της υπενθυμίζοντας τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back