ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συμμαχία για μοναστηριακά προϊόντα

Εικόνα του άρθρου Συμμαχία για μοναστηριακά προϊόντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2016, 16:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το όραμα του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου για την αναγέννηση της μοναστηριακής περιουσίας και μαζί της ελληνικής υπαίθρου συμμερίζεται η περιφερειακή αρχή. Ο μητροπολίτης βρήκε στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη τον μεγαλύτερο ίσως σύμμαχό του.

Η συνεργασία τους προχωρά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με τους δύο φορείς να καταβάλλουν προσπάθεια για διεκδίκηση πόρων. Το πρώτο βήμα γίνεται μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα Αλβανία 2014-2020. Η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης αποφάσισε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση για την υποβολή πρότασης στη δράση με τίτλο: «Προώθηση του διασυνοριακού θρησκευτικού τουρισμού μέσω της αποτίμησης της πολιτιστικής παράδοσης και την ανάπτυξη μοναστηριακών προϊόντων». Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Μητρόπολη Ιωαννίνων θα προσπαθήσουν δηλαδή να προωθήσουν τη μεταποίηση μοναστηριακών προϊόντων, κάτι που σήμερα γίνεται μόνο στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Οι κατάλληλοι τόποι για την «πρώτη ύλη» έχουν οριστεί η Μονή Βελλάς στο Καλπάκι, όπου εδώ και λίγους μήνες υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα (με το καλωσόρισμα των γιδιών να έχει γίνει από τον ίδιο τον μητροπολίτη), και η Μονή Βουτσάς στο Μέτσοβο, η οποία διαθέτει μεγάλο αμπελώνα. Μέσω του Interreg, οι δύο συμπράττοντες φορείς θέλουν να δημιουργήσουν ένα τυροκομείο και ένα οινοποιείο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει προϋπολογιστεί το κόστος της όλης δράσης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back