Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Symbiosia»: H κλιματική αλλαγή, τα δέντρα του Παρισιού κι εμείς

Εικόνα του άρθρου «Symbiosia»: H κλιματική αλλαγή, τα δέντρα του Παρισιού κι εμείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2019, 13:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εγκατάσταση «Symbiosia» στο Fondation Cartier στο Παρίσι -την υπογράφουν ο Ολλανδός καλλιτέχνης Thijs Biersteker και ο Ιταλός επιστήμονας Stefano Mancuso- δείχνει σε πραγματικό χρόνο την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στη φύση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Είναι στον κήπο του Fondation Cartier, στο 14ο Διαμέρισμα, αποτελείται από δύο ψηφιακές οθόνες συνδεδεμένες με δύο δέντρα του κήπου και επιζητά να ενισχύσει τη συνείδηση της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας στους επισκέπτες μια απεικόνιση του πώς επιδρά στα τοπικά δέντρα.

«Θεωρώ ότι οι συμβιωτικές και επικοινωνιακές σχέσεις στη φύση, τις οποίες εξερευνά η "Symbiosia", είναι κλειδί για την προετοιμασία της ανθρωπότητας να κατανοήσει την αξία ενός αρμονικού οικοσυστήματος» εξηγεί ο Biersteker. «Αυτό είναι απαραίτητο για ένα μέλλον που είναι ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας, ανθρωπότητας και φύσης» τονίζει.

Στη δημιουργία του συστήματος το οποίο εκτιμά σε πραγματικό χρόνο την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στη φύση του Παρισιού συνετέλεσε ο Mancuso, ο επιστήμονας που είναι πίσω από το International Laboratory of Plant Neurobiology στη Φλωρεντία. Οι οθόνες επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρήσουν πώς παράγοντες όπως η κίνηση οχημάτων στους δρόμους και οι περίοδοι ξηρασίας λόγω των ολοένα και πιο υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του θέρους επηρεάζουν την ανάπτυξη των δέντρων. Τα δεδομένα παρουσιάζονται ως ένα μοτίβο δακτυλίων των δέντρων, με κάθε καινούργιο δακτύλιο να γεννάται ανά δευτερόλεπτο αντί για κάθε χρόνο. Η εικόνα βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από σειρά αισθητήρων που μετρούν ηλιακή ακτινοβολία, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, ποιότητα του αέρα και θερμοκρασία, υγρασία, θερμοκρασία εδάφους και άλλα. Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν διακυμάνσεις της φωτοσύνθεσης των δέντρων, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των δακτυλίων στον κορμό του δέντρου. Το πάχος και σχήμα των δακτυλίων επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

Το Fondation Cartier απηύθυνε πρόσκληση στον Biersteker να συμμετάσχει στην έκθεση «Δέντρα» την οποία διοργανώνει. Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες επιστημονικές θεωρίες για τα δέντρα, θεωρίες που τα παρουσιάζουν ως να έχουν ικανότητες αίσθησης και μνήμης αλλά και επικοινωνιακές δεξιότητες. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα έως τις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back