Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συμβασιούχοι των 500 ευρώ και στο πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Συμβασιούχοι των 500 ευρώ και στο πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 15:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα… ήθη φέρνει στο πανεπιστήμιο το πρόγραμμα «απόκτησης διδακτικής εμπειρίας» για διδάκτορες, όνομα το οποίο είναι ένας πολύ εύσχημος τρόπος για να καλυφθεί αυτό που πραγματικά συμβαίνει: η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων με προγράμματα που μοιάζει με «κοινωφελή εργασία» που θα αμείβουν τους διδάσκοντες με 500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης ασφάλισης) περίπου για έξι μήνες.

Το πρόγραμμα ενδέχεται μεν να λύσει κάποια άμεσα προβλήματα σε διάφορες σχολές, ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποδεκτή μια τέτοια λύση στο διηνεκές. Ήδη, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, οι διδάσκοντες θα καλύψουν ανάγκες διδασκαλίας κατ’ επιλογήν μαθημάτων. Ο πρύτανης αναγνωρίζει ότι η αντιμισθία είναι πολύ μικρή και τονίζει ότι το πανεπιστήμιο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η επίφαση της απόκτησης διδακτικής εμπειρίας, για τους περισσότερους από τους ανθρώπους που θα προστρέξουν να πάρουν μια τέτοια θέση, δεν είναι αρκετή. Τα απαιτούμενα προσόντα είναι τέτοια που άνθρωποι οι οποίοι ήδη τώρα συχνά κάνουν τη δουλειά μονίμων καθηγητών (ναι, αν δεν το ξέρετε, γίνονται και τέτοια στα πανεπιστήμια, τη δουλειά κάνουν συχνά μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες και όχι οι καθηγητές τους που απλώς, καρπώνονται το αποτέλεσμα της δουλειάς) με άπειρες ώρες εργαστηριακών μαθημάτων, επιτηρήσεις κ.λπ. Επίσης, είναι συγκλονιστικό πλέον, πόσο φτηνά κοστολογείται αυτό που κάποτε θεωρούταν ύψιστο προσόν στην αγορά εργασίας, το διδακτορικό. 

Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» στην εποχή του μνημονίου…

Στο μεταξύ, προχθές το υπουργείο Παιδείας έκανε άλλη μια κίνηση για κάλυψη αναγκών «εκ των έσω». Δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους των ΑΕΙ να γίνουν ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό), εφόσον έχουν συναφές πτυχίο και έχουν επίσης εργαστεί πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι συμβαίνει με τους ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ

Η δυνατότητα αυτή δίνεται γιατί ουσιαστικά επανέρχεται το δικαίωμα των ΕΕΔΙΠ (Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού) να γίνουν μέλη ΔΕΠ, δηλαδή πανεπιστημιακοί καθηγητές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε έρθει στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, αποσύρθηκε όμως από την αναπληρώτρια  υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Αυτό που ισχύει γενικά είναι ότι όσο οι ΕΕΔΙΠ είχαν δικαίωμα τέτοιας ανέλιξης, συμμετείχαν και στο ερευνητικό έργο με δημοσιεύσεις κ.λπ. Όταν ανεστάλη η δυνατότητα, έμειναν σταδιακά εκτός ερευνητικής διαδικασίας, παρότι οι περισσότεροι εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των ΔΕΠ κυρίως.

Έτσι και αλλιώς όμως, φαίνεται ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμα, οι ανάγκες θα καλύπτονται «εκ των έσω» και με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος. Και οι «φτηνές λύσεις» στην εκπαίδευση, δεν έχουν ποτέ καλά αποτελέσματα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back