πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύλλογος Εστιακών: «Χωρίς την παρέμβασή μας θα υπήρχαν θύματα» στη φωτιά στις κατοικίες

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος Εστιακών: «Χωρίς την παρέμβασή μας θα υπήρχαν θύματα» στη φωτιά στις κατοικίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 13:51
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το θέμα της φωτιάς στο Γ’ κτίριο των φοιτητικών κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων στη Δουρούτη, επανέρχεται διαρκώς.

Μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ, σήμερα ο σύλλογος εστιακών φοιτητών, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της πρυτάνεως Άννας Μπατιστάτου σε πρόσφατη ανακοίνωση, απαντάει με τα δικά του επιχειρήματα.

Καταρχάς, οι ένοικοι επιμένουν ότι δεν λειτούργησε ο συναγερμός και άλλοι μηχανισμοί πυρασφάλειας και προειδοποιεί ότι «η φοιτήτρια που έχασε τα πάντα, δεν θα γίνει από θύμα θύτης».

Ζητάνε επίσης, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, «άμεση εγκατάσταση με έλεγχο του συλλόγου μας, μέτρων προστασίας που σήμερα δεν υπάρχουν (συναγερμοί αυτόματοι και χειροκίνητοι, φωλιές, πρωτόκολλα εκκένωσης, ασκήσεις πυρασφάλειας, διορισμός αρμόδιου προσωπικού,κ.α.), καθώς και καταγραφή των απωλειών και αποζημίωση των πυρόπληκτων.

Σημειωτέον ότι η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή μετέφερε αποκλειστικά την ευθύνη των αποζημιώσεων στην πρυτανική αρχή, ελέω «αυτοδιοίκητου» των πανεπιστημίων-το οποίο πάντως η κυβέρνηση έχει στην πράξη καταλύσει.

Επίσης, η πρυτανική αρχή έχει διαβεβαιώσει ότι μόλις υπάρξει το πόρισμα της πυροσβεστικής, θα δημοσιοποιηθεί και θα κινηθούν διαδικασίες, εφόσον αυτό προκύψει.

Όσο για την ανακοίνωση της πρυτανείας, ο σύλλογος εστιακών αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά, αντί να ζητηθούν οι προτάσεις που έκαναν οι εστιακοί φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου, εξετάστηκε αποκλειστικά πως θα δοθεί άλλοθι για τις ευθύνες Υπουργείου Παιδείας και Διοίκησης, πως θα αποκρυφτεί και παραμορφωθεί η αλήθεια για την κατάσταση του Π.Ι. και τελικά πως θα ρίξουν τις ευθύνες στους εστιακούς φοιτητές».

Κατηγορεί τις πρυτανικές αρχές ότι «πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής, αυτοί θεώρησαν σκόπιμο να βγάλουν το δικό τους «πόρισμα» για τα αίτια της πυρκαγιάς. Φταίει, όπως αναφέρεται, το ‘μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των Εστιακών, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως ‘παιχνίδι’».

Επίσης, καταγγέλλει το ενοίκιο στις κατοικίες και σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό κανονισμό, τονίζει ότι «ψηφίστηκε το κατακαλόκαιρο εν αγνοία των εστιακών φοιτητών, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους» και ότι «στις εστίες που προορίζονται για τους φοιτητές που ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, σε διώχνουν επειδή δεν μπορείς να πληρώσεις το ‘ενοίκιο’-χαράτσι των 40 ευρώ».

Ακόμα, καταγγέλλει ότι «πόσο μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που άναψε ένα αερόθερμο, όταν τον έχεις καταδικάσει σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, με ανύπαρκτη θέρμανση τον χειμώνα σε κτίρια χωρίς μόνωση;».

Τέλος, σημειώνει ότι «ούτε αναγνωρίζουμε τον κανονισμό, ούτε θα τον εφαρμόσουμε» και πως «είναι πολύ πιθανό, ότι χωρίς την παρέμβαση του ΣΕΦΠΙ, θα υπήρχαν θύματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back