ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εξηγήσεις και προειδοποιήσεις για τις φοιτητικές κατοικίες

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εξηγήσεις και προειδοποιήσεις για τις φοιτητικές κατοικίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 13:51
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για το γεγονός καθαυτό, απαντάει σε «ρητορικές», με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γ’ κτίριο των Φοιτητικών Κατοικιών στη Δουρούτη, πριν από λίγο καιρό.

Καταρχάς, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κατονομάζει τους πομπούς των «ρητορικών» αυτών, εκτιμάται όμως ότι πρόκειται για τις καταγγελίες για το αν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας, αν χτύπησαν συναγερμοί κ.λπ. Η πρυτανική αρχή στην πρώτη της ανακοίνωση ανέφερε ότι το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε, ένοικοι έχουν αμφισβητήσει την έγκαιρη λειτουργία του.

Λέει όμως ότι η διεκδίκηση για ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου «δεν είναι απλώς μια οικονομική διεκδίκηση. Είναι η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών μας αξιών, ενός τόπου ‘εν ου παικτοίς’, όπου θεμελιώνεται το μέλλον των νέων μας».

Όπου ‘εν ου παικτοίς’, μια έκφραση που χρησιμοποιείται εις διπλούν στο κείμενο, εννοείται ότι μη κατονομαζόμενοι ευθέως παράγοντες, αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Συνεχίζει η πρύτανης: «Δεν υπερασπίζονται αυτούς τους νέους όσοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το συμβάν της φωτιάς των Φοιτητικών Κατοικιών, μετερχόμενοι όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιο της σύγχυσης και της εμπάθειας: ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, προσωπικές επιθέσεις… Το εκβιαστικό παιχνίδι αντιπαράθεσης επανέρχεται με τις παλιές ρητορικές, αναμενόμενο και πλέον παρωχημένο».

Η κα Μπατιστάτου αναφέρει ότι μόλις υπάρξει το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης από την πυροσβεστική και της «εσωτερικής διερεύνησης» από το ίδρυμα, θα υπάρξει και η σχετική πληροφόρηση για το αποτέλεσμα και τα αίτια της φωτιάς.

Αυτή είναι και η πιο λογική αλληλουχία των πραγμάτων.

Μέχρι τότε πάντως, η πρύτανης με την ανακοίνωσή της αφήνει αρκετά σημεία ανοιχτά. Λέει δηλαδή μεταξύ άλλων «για πολλά χρόνια, το ευαίσθητο αυτό πεδίο της φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο εξαρτώνται οι σπουδές εκατοντάδων νέων και οι προσδοκίες των οικογενειών τους, είχε αναγορευτεί σε μια γκρίζα ζώνη, της οποίας η διαχείριση συντελείτο σε ένα μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των ‘Εστιακών’. Εν μέσω έντασης και διαξιφισμών, η εφαρμογή των κανονισμών μετατρεπόταν σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με τις πανεπιστημιακές αρχές».

Η κα Μπατιστάτου αναφέρει ότι «η ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμένουν στις φοιτητικές κατοικίες είναι αδιαπραγμάτευτη» και γι αυτό είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της πρυτανικής αρχής.

Ανατρέχει δε σε μια σειρά πρωτοβουλιών και αποφάσεων που σχετίζονται με τις κατοικίες, σε ό,τι αφορά την καταγραφή, το προσωπικό, τον εσωτερικό κανονισμό κ.α.

Όλη η ανακοίνωση της πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι εδώ. 

Οι αιχμές προς τον σύλλογο των ενοίκων των κατοικιών, εστιάζονται και στο σημείο όπου η ανακοίνωση αναφέρει ότι «από το κανονιστικό αυτό πλαίσιο, που έγινε για να προστατέψει όσους και όσες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή κοινωνικές ανισότητες, και που παραμένουν αφοσιωμένοι στις σπουδές τους, προβάλλεται και σχολιάζεται μόνο το μειωμένο από φέτος αντίτιμο που ζητείται από τους χρήστες, και το οποίο ανακυκλώνεται στη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών».

Πριν από λίγο καιρό υπήρξε ένταση σχετικά με οφειλές ενοικίου, που ζητήθηκαν από επί πτυχίω φοιτητές-τριες, προκειμένου να ορκιστούν.

Τελικά δεν προχώρησε η απαίτηση και οι πτυχιούχοι ορκίστηκαν κανονικά.

Η κα Μπατιστάτου τονίζει επίσης ότι «είναι δύσκολη η συγκυρία για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων» και πως το ίδρυμα έχει δαπανήσει χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά και ότι, επιλογές που επικαλούνται «δήθεν ‘τήρηση ισορροπιών’, αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη. Όπως, επίσης, είναι επικίνδυνη και η σιωπηρή αποδοχή κάθε μορφής αυθαιρεσίας».

Εν τέλει η κα Μπατιστάτου σημειώνει ότι «στεκόμαστε με ψυχραιμία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αλλά θέτουμε όρια στην ένοχη ανοχή. Είμαστε και θα είμαστε με το μέρος των φοιτητών και των φοιτητριών μας, και πάντοτε θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους μέσα από τη δημοκρατική νομιμότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back