ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στη Βουλή έφτασε η φωτιά στις φοιτητικές κατοικίες

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στη Βουλή έφτασε η φωτιά στις φοιτητικές κατοικίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 19:42
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στη Βουλή έφτασε η φωτιά στο κτίριο Γ’ των φοιτητικών κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων στη Δουρούτη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος.

Ο κ. Έξαρχος στη συζήτηση για την ερώτηση μετέφερε τις καταγγελίες των φοιτητών, ότι «δεν λειτούργησε ο συναγερμός, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου και τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν εγκαίρως, αλλά και ότι μέσα στις φλόγες και τους καπνούς μόνοι τους ενημέρωναν ο ένας τον άλλον προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο και να καταφέρουν να βγουν όλοι με ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης:

Εξηγήσεις και προειδοποιήσεις για την πυρκαγιά

Η πρυτανεία, η πυροπροστασία και η έρευνα για τα αίτια

Μετέφερε επίσης ότι «τη βραδιά της πυρκαγιάς δεν λειτούργησαν συναγερμός και πυροσβεστήρες, το σύστημα της πυρόσβεσης λειτούργησε ετεροχρονισμένα μετά από δύο ώρες, όταν ήταν ήδη στον χώρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο βουλευτής συμπλήρωσε ότι «έχουν προκληθεί υλικές ζημιές στα δωμάτια, καθιστώντας αρκετά από αυτά μη κατοικήσιμα και πως μετά από πίεση των ίδιων των οικότροφων και των συλλόγων τους προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οικότροφοι του Γ' κτιρίου μεταφέρθηκαν σε άλλα δωμάτια, πολλά από τα οποία όμως είναι σε κακή κατάσταση».

Απέδωσε ευθύνες σε κυβέρνηση και υπουργείο, είπε επίσης ότι δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή ζημιών για να αποζημιωθούν οι ένοικοι, αλλά και ότι ο Σύλλογος των Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φοιτητικοί σύλλογοι και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας «προειδοποιούσαν και διεκδικούσαν μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών και των ίδιων των κτιρίων, αναδεικνύοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αλλά και ότι μάλιστα, είναι εξοργιστικό πως για τη διαμονή σε αυτές τις εστίες του δημόσιου Πανεπιστημίου απαιτείται η καταβολή μηνιαίου χαρατσιού 40 ευρώ».

Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι το τμήμα συντήρησης του ιδρύματος λειτουργεί με έναν υπάλληλο και ότι δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας.

Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή είπε ότι η πρύτανης του ιδρύματος, της μετέφερε διαφορετική εικόνα, αλλά και αποποιήθηκε την κυβερνητική ευθύνη για αποζημιώσεις, επικαλούμενη το «αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ»...



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back