ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύλλογοι κατά «πετρελαϊκής» χορηγίας στη Δωδώνη

Εικόνα του άρθρου Σύλλογοι κατά «πετρελαϊκής» χορηγίας στη Δωδώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2018, 18:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξι πρωτοβουλίες κατά των ερευνών-εξορύξεων υδρογονανθράκων με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη χορηγία της Energean oil στο φεστιβάλ Δωδώνης.

«Η οικονομική προκαταβολή της εταιρίας και η αποδοχή της χορηγίας από τη δημοτική αρχή την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Γιατί έτσι δημιουργείται ένα άλλοθι, το οποίο θα πλήξει προσεχώς το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εξορύξεις θα έλθουν ως κάτι φυσιολογικό, αν και είναι παντελώς ασύμβατες με το αρχαίο Θέατρο και την αρχαία κοιλάδα. Και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης υποβάθμισή του» αναφέρουν οι σύλλογοι και πρωτοβουλίες που υπογράφουν.

Καλούν τη δημοτική αρχή Δωδώνης να «αποποιηθεί, ακόμη και τώρα, τα πετροδόλαρα της εταιρίας» και ρίχνουν επίσης ευθύνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και «σύμπασα την κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέχονται την πετρελαϊκή χορηγία, αδιαφορώντας για τα παρεπόμενα».

Επίσης, διερωτούνται αν θα μπορούσε η Περιφέρεια Ηπείρου να επιχορηγήσει το φεστιβάλ και προσθέτουν ότι «και αυτή μπαίνει στο κάδρο της ‘βεβήλωσης’ της Δωδώνης, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η UNSECO από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις στις παρυφές της αρχαίας κοιλάδας και στις γύρω εκτάσεις».

Τέλος, οι υπογράφοντες σύλλογοι τονίζουν: «Η Δωδώνη είναι μνημείο του κόσμου και χρήζει προστασίας και προβολής. Με τις δραστηριότητες των εξορύξεων, όμως, αυτομάτως υποβαθμίζεται και όλοι οι προαναφερθέντες φορείς οφείλουν, τώρα, να αποποιηθούν των ‘μαύρων’ χορηγιών και ταυτόχρονα να αναλάβουν την ευθύνη του φεστιβάλ με επαρκή χρηματοδότηση διασώζοντας πρωτίστως το λίκνο του πολιτισμού στην Ήπειρο, την Αρχαία Δωδώνη, και δευτερευόντως το ήδη απαξιωμένο κύρος τους».

Υπογράφουν οι εξής:

Πρωτοβουλία Ιωαννίνων Σώστε την Ήπειρο - Όχι στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Πρωτοβουλία Πρέβεζας ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Κίνηση Καθαρός Καλαμάς και Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων. 

Σημειωτέον ότι η Energean είναι δεύτερη χρονιά χορηγός, ενώ χορηγοί είναι επίσης οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, και Νέα Οδός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back