Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αερομαχίες» τέλος

Εικόνα του άρθρου «Αερομαχίες» τέλος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2016, 20:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γενική Γραμματεία Υποδομών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και δήμος Ιωαννιτών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, συζήτησαν για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και επιτέλους τα βρήκαν. Μαζί τους και οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων. Μια σύσκεψη, πάντως, που μπορούσε να είχε γίνει προ πολλού.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αξιοπιστία του αεροδρομίου, η οποία μεταφράζεται σε μη ακύρωση των πτήσεων κάθε φορά που βρέχει, φυσάει και έχει ομίχλη. Για πρώτη φορά, όπως φαίνεται, ο δήμος Ιωαννιτών πήρε τις απαντήσεις που χρειαζόταν.

Καταρχήν, όλοι συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της ΥΠΑ για τη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης των αεροσκαφών με την εγκατάσταση δορυφορικού συστήματος πλοήγησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σύστημα αυτό (που εγκαθίσταται και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας) χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί από την ΥΠΑ τρεις μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή, θα είναι έτοιμο.

Για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων το ζητούμενο πάντως ήταν και η εγκατάσταση του επίγειου συστήματος GBAS (το σύστημα της λεγόμενης «τυφλής προσγείωσης»). Η ΥΠΑ δεσμεύτηκε μέσα στον Ιανουάριο να ολοκληρώσει τη μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών για την τοποθέτηση του GBAS. Ωστόσο, η ΥΠΑ έπεισε τη δημοτική αρχή ότι το επιπρόσθετο αυτό σύστημα δεν λειτουργεί συμπληρωματικά. Το αντίθετο μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει και επικάλυψη λειτουργιών με το δορυφορικό σύστημα μέσω του Horizon 2020.

Για τον λόγο αυτόν, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του νέου δορυφορικού συστήματος και η εξάντληση των δυνατοτήτων περαιτέρω βελτίωσης. Όταν και εφόσον κριθεί, τότε και μόνο θα αποφασιστεί αν απαιτείται και η τοποθέτηση του GBAS. Το καλό νέο, βέβαια, είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο δήμος Ιωαννιτών θα έχει στα χέρια του τη μελέτη της ΥΠΑ για τις τεχνικές προδιαγραφές.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, συμμετείχαν ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιτζεράκος, οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Κώστας Τασούλας, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back