ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολεία με… συρροή έντασης

Εικόνα του άρθρου Σχολεία με… συρροή έντασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 17:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σημερινό (1/10) συλλαλητήριο στα Γιάννενα δεν είχε πάρα πολύ κόσμο, χωρίς όμως αυτό να αντικατοπτρίζει την ένταση που έχει επέλθει στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το θέμα των κινητοποιήσεων είναι κυρίαρχο σχεδόν σε όλες τις επίκαιρες δραστηριότητες της πόλης (και της χώρας), από τα σχολεία, που παραμένουν κατειλημμένα στην πόλη, με την αυριανή Παρασκευή να είναι μια κομβική γενικά ημέρα, μέχρι το δημοτικό συμβούλιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, υπήρξε μια πολιτική αντιπαράθεση, με τη δημοτική αρχή να δέχεται κριτική διαφόρων βαθμών από την αντιπολίτευση, για τη θέση που πήρε ο δήμαρχος. Ο κ. Ελισάφ είπε ότι δεν αποδίδει ευθύνες «σε κανέναν», απαντώντας στον επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμά Μπέγκα, ο οποίος νωρίτερα, τόνισε:

«Είμαι κατά των κλειστών σχολείων, αλλά ο μονομερής καταλογισμός ευθυνών στους μαθητές, δεν με βρίσκει σύμφωνο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που βάζουν οι κινητοποιήσεις.

Ο κ. Ελισάφ προσπάθησε να γίνει αναλυτικός, αναφερόμενος στο γιατί τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτρέπουν τους συγκεκριμένους αριθμούς ανά τάξη (τους οποίους καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και μαθητές), αλλά με τη χρήση μάσκας και γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση του «πρωί-απόγευμα». 

Είπε επίσης ότι «τα σχολεία πρέπει να παρέχουν γνώση, όχι για να τα καταλαμβάνουμε. Είναι ο πιο ανεδαφικός τρόπος η κατάληψη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «μαζεύεται κόσμος το βράδυ, δεν φοράνε μάσκες», αλλά σημείωσε επίσης: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως και τα δικαιολογημένα προβλήματα και τα εύλογα ερωτήματα που θέτει η νέα γενιά, μόνο που η κατάσταση εγκυμονεί κίνδυνο».

Ο Βλάσης Παπαχρήστος, των Πολιτών για την Ανατροπή, διαφώνησε με τη θέση του δημάρχου: 

«Δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο δήμαρχος, γιατί είναι στο ίδιο μπλοκ που έλεγε μια ζωή ότι είναι μειοψηφίες όσοι κάνουν καταλήψεις. Διαλέξτε τι είναι επιτέλους, μειοψηφία ή συνωστίζονται; Είναι περισσότεροι αυτοί που κάνουν κατάληψη ή αυτοί που κάνουν μάθημα; Είναι συντηρητική η δημοτική αρχή».

Η Όλυ Τσουμάνη, της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε από την πλευρά της:

«Τι ζητάνε οι μαθητές; Τα αυτονόητα που δεν ικανοποιούνται γιατί σκοντάφτουν στην κερδοφορία. Περισσότερες αίθουσες, καθαρίστριες, τεστ. Είναι προβληματικό που η σχολική επιτροπή καλεί τους γονείς να τους νουθετήσει για τα παιδιά».

 Σε σχόλιό της η παράταξη, πρόσθεσε ότι «Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα η προσπάθεια του Δήμαρχου Ιωαννιτών χθες να επιδείξει τα δημοκρατικά του αισθήματα... παρά το γεγονός ότι δεν ανέχεται ούτε να ακούει διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία, αυτή που και ο ίδιος στηρίζει από τη θέση του», καθώς και ότι «με δηλώσεις καρμπόν δήμαρχος και περιφερειάρχης, ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις και υπέρ του κυβερνητικού έργου στην Υγεία προσπαθούν να στείλουν στην ατομική ευθύνη τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρας».

Ο σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης, Χρήστος Πατσούρας, «ευθυγράμμισε» τη δημοτική αρχή με τις κυβερνητικές θέσεις. 

«Το ζήτημα είναι τα αιτήματα των παιδιών. Είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Η δημοτική αρχή δίνει διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση» τόνισε και διερωτήθηκε: «Δεν αναρωτηθήκατε τι έγινε όλο το καλοκαίρι με τα μέτρα; Λήφθηκαν; Αποτελεί ‘υγειονομική βόμβα’ όταν σε ένα χώρο 15 τμ υπάρχουν 22 άτομα;», αναφερόμενος και στη διαδικασία του μαθήματος.

Στο συλλαλητήριο σήμερα, οι μαθητές του 2ου λυκείου διάβασαν την ανακοίνωσή τους, στην οποία ξεκαθαρίζουν ότι επιθυμούν τη λειτουργία των σχολείων, αλλά με όρους ασφαλείας που δεν παρέχονται. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, ανέφεραν περιπτώσεις αιθουσών που χρησιμοποιούνται για ειδικά μαθήματα κ.λπ., οι οποίες δεν απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, αλλά και περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δεν φορούν μάσκες.

«Απορούμε για ποιον λόγο μερικοί από τους καθηγητές μας δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και η συχνή επαφή με αντικείμενα των μαθητών (ανταλλαγή στυλό), εκθέτοντας εμάς και τους εαυτούς τους σε κίνδυνο» αναφέρουν και προσθέτουν: 

«Πριν την έναρξη αυτής της σχολικής χρόνιας ανακοινώθηκε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Εμείς, ως μαθητές, υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή, διότι θεωρούμε ότι μόνο μέσα στην τάξη μπορεί να πραγματοποιηθεί ορθά η εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι αναμέναμε την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη διαφύλαξη της ατομικής, οικογενειακής και δημόσιας υγείας. Μετά το πέρας σχεδόν 2 εβδομάδων μαθημάτων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση. Όχι μόνο τα επιδημιολογικα δεδομένα της χώρας είναι αποθαρρυντικά αλλά και η κατάσταση στο σχολείο μας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας».

Το Υπουργείο Παιδείας καταφεύγει σε κατασταλτικές μεθόδους, κυρήσσοντας ένα ιδιότυπο λοκάουτ στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την παραπομπή στην υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και τιμωρία των μαθητών-τριων που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την υπουργό Παιδείας για «κυνισμό, αυταρχισμό και fake news».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  στο έγγραφο που διένειμε το υπουργείο αναφέρεται πως «τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου»...

«Σοκάρει η παραδοχή πως περίπου 40.000 μαθητές αποτελούν για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση μια στατιστική ασημαντότητα. Ούτε μια λέξη βέβαια για τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε τμήματα των 22, των 23 και των 24 παιδιών. Ούτε μια λέξη και για το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back