ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχέδιο «κληροδοτήματα» σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Σχέδιο «κληροδοτήματα» σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2023, 19:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα κληροδοτήματα στα Γιάννενα κατέχουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας, φανερής και μη. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαχειρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι κτιρίων-μνημείων και η δημοτική αρχή προσπαθεί να τα αναδείξει και να τα «ζωντανέψει» ξανά.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Ζωγράφος, παρουσίασαν μερικές από τις πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς του Δήμου.

Ο κ. Ζωγράφος έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα των κληροδοτημάτων, με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και προτάσεις. Η δημοτική αρχή ωστόσο βρήκε σημαντικό έργο από την προκάτοχό της και ιδιαίτερα, με τη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε από το γραφείο Κληροδοτημάτων του Δήμου.

Οι κ.κ. Παπαγεωργίου και Ζωγράφος μίλησαν για τα αρχοντικά Ισμήνης Τζαβέλλα και Καλούδη, που αποτυπώθηκαν τρισδιάστατα, αλλά και για την ανακατασκευή του κληροδοτήματος Γκαστή «με σκοπό να αξιοποιηθεί από φορείς νέων», χωρίς αυτοί να κατονομάζονται ακριβώς.

Είπαν ακόμα ότι προωθούνται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτιρίου του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος στην οδό Κωλέττη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Σιορόκας είπε μεταξύ άλλων πως «μέχρι σήμερα έγινε ένα σημαντικό έργο. Το έργο αυτό είναι συλλογικό. Συνεργάστηκαν διαφορετικές αντιδημαρχίες, διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ σημαντική ήταν η εθελοντική εργασία που έγινε».

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται. Με σεβασμό στην μνήμη, με ευθύνη στο παρόν και το μέλλον».

Τοποθέτησαν και οι δύο πάντως την «αρχή της προσπάθειας» το 2019…

Ο κ. Ζωγράφος τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να συντηρηθούν όλα τα κτίρια των κληροδοτημάτων ειδικά αυτά που παρουσιάζουν μορφολογικό, ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον όπως τα κτήρια Μουλαϊμίδη, Ισμήνης Τζαβέλλα, Καλούδη, μετά τις σχετικές εγκρίσεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, απαριθμώντας τες.

Είπε και κάτι σχετικά νέο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, για το αρχοντικό Καλούδη που συντηρήθηκε και επισκευάστηκε πρόσφατα. «Η επανάχρησή του αποτελεί ζητούμενο στα πλαίσια μιας πρότασης ανάπλασης ολόκληρης της ιστορικής συνοικίας του Αρχιμανδρειού, πρόταση που ήδη έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο» ανέφερε σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ
οτιδήποτε...
αρκεί να γίνεται κουβέντα ή να δείχνουν εσένα! είναι αυτό προοδευτική κίνηση;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back