Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χρηματοκιβώτιο που δεν είχε ανοίξει κανείς…

Εικόνα του άρθρου Το χρηματοκιβώτιο που δεν είχε ανοίξει κανείς…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2018, 02:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην οδό Αρχιμανδρειού 5, βρίσκεται η οικία της Φερενίκης Καλούδη, μια οικία που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα από το 1983 με το σκεπτικό ότι αποτελεί τυπικό δείγμα λαϊκής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής, επηρεασμένης από τουρκικά πρότυπα. Η οικία αυτή ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών. Το κληροδότημα αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο επί χρόνια… Και έκρυβε τελικά μικρους θησαυρούς.

Το εντυπωσιακό δε στοιχείο, που παρέθεσε κατά την παρουσίαση των κληροδοτημάτων του Δήμου η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι ότι μέσα στο σπίτι υπήρχε ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο δεν είχε ανοίξει κανείς επί 20 χρόνια! Προφανώς επειδή θεωρούσαν ότι είχε ανοιχτεί μετά τον θάνατο της Καλούδη το 1995.

Και το χρηματοκιβώτιο περιείχε πολλά κοσμήματα, όπως μια  χρυσή καρφίτσα-πεταλούδα με ένα μαργαριτάρι, τέσσερα ρουμπίνια και έξι ζαφείρια, και ένα μετάλλιο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων. Το χρηματοκιβώτιο χρειάστηκε να το παραβιάσει η επιτροπή κληροδοτημάτων. Όσα κοσμήματα ανακαλύφθηκαν, βρίσκονται σήμερα σε θυρίδα τράπεζας. Σημειωτέον ότι στις προθήκες του Δημαρχείου εκτίθενται κι άλλα κοσμήματα της Φερενίκης Καλούδη.

Η επιτροπή κληροδοτημάτων, κατά τις επισκέψεις της στην οικία Καλούδη, μετά την ενημέρωση που είχε ότι υπήρχε παραβίαση της πίσω πόρτας της οικίας, προχώρησε σε νέα απογραφή των αντικειμένων, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αποκλίσεις, όπως ανέφερε η κ. Γιώτη.

Στην οικία Καλούδη (η οποία διέθετε και μουσικό δωμάτιο) υπάρχουν έπιπλα, σκεύη αλλά και σπάνια βιβλία, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.  Μάλιστα, επιθυμία της διαθέτιδας Φερενίκης Καλούδη ήταν το σπίτι να γίνει μουσείο.

Η κ. Γιώτη ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης της πρόσοψης της οικίας Καλούδη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back