ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο για τα διετή προγράμματα σπουδών

Εικόνα του άρθρου Το σχέδιο για τα διετή προγράμματα σπουδών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2018, 23:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, την εισήγηση για τη δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών. Ανάμεσα στους συντάκτες της πρότασης είναι και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.), Σπύρος Γεωργάτος.

Σχηματικά, τα προγράμματα χωρίζονται σε τρεις θεματικές:


  • Κατηγορία Ι: Προγράμματα «γενικού σκοπού», με στόχευση ποικίλες ειδικότητες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
  • Κατηγορία ΙΙ: Τοπο-ειδικά προγράμματα, με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή.
  • Κατηγορία ΙΙΙ: Προγράμματα εστιασμένα στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, με προοπτική τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-ερευνητικού οικοσυστήματος, τις μελλοντικές επενδύσεις στην πράσινη-γαλάζια ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.


Η εισήγηση προτείνει την επικέντρωση των προγραμμάτων στις κατηγορίες 2 και 3 για το ξεκίνημα,.

Για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν, θα πρέπει να συμβαίνουν τα εξής:

  1. Να υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος.
  2. Να έχει διατυπωθεί η εκτίμηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ..
  3. Να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.


Τα… δύσκολα ξεκινάνε στο κόστος λειτουργίας: τα ΚΚΕ θα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των Α.Ε.Ι., του Υπουργείου Παιδείας, πόρους του Ε.Λ.Κ.Ε. και λοιπές χρηματοδοτήσεις.

Η εισήγηση προτείνει να προσφέρονται «δημοσιονομικά ουδέτερα» κίνητρα στα μέλη ΔΕΠ που θα παίρνουν μέρος  «κάνοντας πλήρη -και ευφυή- χρήση των διαθέσιμων υποδομών σε κάθε Ίδρυμα και αναζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση, όπως ενδεικτικά βοήθεια από κοινωφελείς οργανισμούς, ώστε να καταστεί εφικτή η στήριξη της νέας πρωτοβουλίας με ελάχιστο επιπλέον κόστος», αλλά και «να εμπλακούν το συντομότερο δυνατόν στη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας των διετών προγραμμάτων οι κοινωνικοί εταίροι, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Σε αυτόν τον τομέα, καταλυτικός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της τοπικής/περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

Προσωπικό δεν αναμένεται να προσληφθεί, πέραν συμβασιούχων. Η πρόταση αναφέρει ότι «στα προγράμματα διδάσκουν οργανικά μέλη του Ιδρύματος, ερευνητές, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες, καθώς και προσωπικό με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

Η επιλογή των σπουδαστών θα γίνεται με βάση το βαθμό των απολυτηρίων ΕΠΑΛ «αλλά και με επιπλέον κριτήρια» και η φοίτηση θα είναι δωρεάν.

Το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών και πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 960 ωρών, που μπορεί να πραγματοποιείται παράλληλα με τη φοίτηση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου.

Οι εκπαιδευόμενες/νοι δύνανται να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες, με ευθύνη του Α.Ε.Ι. στο οποίο φοιτούν.

Ως γενικό πρότυπο και «καλή πρακτική» αναδεικνύεται το γαλλικό μοντέλο, με τα DEUST (Diplôme d' études Universitaires Scientifiques et Techniques) στα Πανεπιστήμια και τα DUT (Diplôme Universitaire de Technologie) που παρέχονται στα πανεπιστημιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα (IUTs).

Τέλος, με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στους τίτλους που απονέμουν τα Κ.Ε.Ε.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back