Ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος με τα 310 πέτρινα παγκάκια

Εικόνα του άρθρου Ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος με τα 310 πέτρινα παγκάκια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2024, 11:44

Ήταν το 2006, όταν η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Αλέκο Καχριμάνη έφτιαξε τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο στην περιοχή Ανατολής-Κατσικά, επί του αναχώματος.

Ήταν μια εποχή που όντως τα κοινωνικά αιτήματα για τέτοιου είδους υποδομές δεν ήταν ιδιαίτερα έντονα. Την εποχή εκείνη βέβαια, στο προσκήνιο βρισκόταν η αναγκαιότητα της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να θέτουν σε προτεραιότητα το σπάσιμο των αναχωμάτων σε Ανατολή-Κατσικά και Αμφιθέα.

Τα αναχώματα δεν έσπασαν ποτέ και η οριοθέτηση της «κόκκινης γραμμής» της λίμνης έγινε τελικά επί των αναχωμάτων, με τον κ. Καχριμάνη (18 χρόνια μετά) να υποστηρίζει στην τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ότι «αν το ανάχωμα Ανατολής-Κατσικά έσπαγε υποθετικά, τότε το νερό θα είχε μπει μέσα στον πολεοδομικό ιστό του Κατσικά και στα υπόγεια των κατοικιών της περιοχής της Αγίας Μαρίνας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «το ανάχωμα είναι νομίμως υφιστάμενο». Και τα δύο αναχώματα στην Παμβώτιδα έγινε επί δικτατορίας.

Η κατασκευή του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, μήκους 2,8 χλμ, ήρθε λοιπόν να ισχυροποιήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να καταστήσει το ανάχωμα απαραίτητο για τη «φιλοξενία» μιας υποδομής, αναγκαίας για το κοινωνικό σύνολο.

Ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος λοιπόν είναι επί της ουσίας «χτισμένος». Πρόκειται για μια βαριά κατασκευή με πλακόστρωτο και μια λωρίδα ποδηλατόδρομου, «οριοθετημένη» εκατέρωθεν από μεγάλα πέτρινα παγκάκια. Τα παγκάκια αυτά, των πέντε θέσεων κυρίως, «αγκαλιάζουν» όλον τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο. Συνολικά, υπάρχουν 310 πέτρινα παγκάκια. Σε μαθηματικό επίπεδο, δηλαδή, μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 1500 ανθρώπους, ταυτόχρονα!

Με την πάροδο των χρόνων, ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος έγινε σημείο αναφοράς για τους Γιαννιώτες για περπάτημα, για τρέξιμο και για ποδηλασία. Κι αυτό παρότι έχει αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές η μη λειτουργικότητά του λόγω του… πλακόστρωτου-καλντεριμιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια «μάχη» για τη χρήση του πιο άνετου ασφάλτινου ποδηλατόδρομου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back