Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστημών Τέχνης: Πτυχίο χωρίς… πτυχίο

Εικόνα του άρθρου Επιστημών Τέχνης: Πτυχίο χωρίς… πτυχίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2020, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι θα κάνατε αν το τμήμα από το οποίο αποφοιτήσατε, ξαφνικά (δεν) ενημερώνει ότι το πτυχίο σας δεν ισχύει; Οι παλιοί απόφοιτοι του Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Σχεδόν μια εικοσαετία μετά την ίδρυσή του, το τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, στο οποίο παρεμπιπτόντως η εισαγωγή πλέον γίνεται όπως στις υπόλοιπες σχολές Καλών Τεχνών, εκτός πανελλαδικών, δεν καλύπτει όλους τους αποφοίτους του.

Το κομβικό σημείο είναι στο νόμο του 2016, σύμφωνα με τον οποίο το τμήμα έγινε πενταετούς φοίτησης. Η πρόβλεψη όμως για απασχόληση των πτυχιούχων της σχολής και στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ισχύει μόνο για τους πτυχιούχους μετά το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Οι πτυχιούχοι μέχρι το 2016 δεν καλύπτονται.

Πριν από μερικές μέρες, οι πτυχιούχοι της τάξης του 2002, με επιστολή τους προς την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη σχολή Καλών Τεχνών και το Υπουργείο Παιδείας, ζητάνε να ρυθμιστεί η ανισότητα.

«Είναι κατάφορη αδικία εις βάρος μας, ενώ όλα τα υπόλοιπα τμήματα σε παρόμοια κατάσταση με το δικό μας, να έχουν γνωμοδοτήσει και να έχουν προστατέψει και καλύψει τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών αποφοίτους τους, εμάς να μας εμπαίζουν μέχρι και σήμερα με τον χειρότερο τρόπο» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Αναφέρουν επίσης: «Το τμήμα Εικαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης αποφάσισε πως όποιος παλαιός απόφοιτος ήθελε να πάρει το πτυχίο της παλαιάς σχολής Πλαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης για να πάρει την πολυπόθητη αναγραφόμενη κατεύθυνση στο πτυχίο και να μπορεί να εργαστεί σε δομές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στα Ιωάννινα ξανά, μετά από δέκα και δεκαπέντε χρόνια από τότε που έχει αποφοιτήσει, και να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να μπει στην ίδια σχολή που τελείωσε επαναλαμβάνοντας υποτίθεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μαθημάτων αφού θα εισαγόμαστε στον Ε' εξάμηνο».  Σημειώνουν ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους παλιούς απόφοιτους.

Κατηγορούν ευθέως το τμήμα για «εμπαιγμό», λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την ενέργεια και το έμαθαν τυχαία.

«Είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό, οι ίδιοι καθηγητές που μας έκαναν μάθημα και μας έδωσαν υπογεγραμμένο το πτυχίο μας, να μας καλούν να

επαναλάβουμε με κατατακτήριες μάλιστα εξετάσεις, τη σχολή που ήδη έχουμε τελειώσει πριν χρόνια, επειδή δεν είναι πλέον σε ‘ισχύ’ ο τίτλος σπουδών μας. Κανένας σε όλα αυτά τα θεσμικά όργανα, δεν αναρωτήθηκε, όπως έκαναν άλλα τμήματα, πως θα συμπεριλάβουμε τους απόφοιτους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλες αυτές τις αλλαγές;».

 Τέλος, ζητούν την αντικατάσταση του τίτλου σπουδών με αυτόν της Εικαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, αλλά με αυτόματη εισαγωγή μας στο τελευταίο έτος της σχολής.

«Απαιτούμε τον κόπο τόσων χρόνων να μας τον αναγνωρίσουν έστω και τώρα, μιας και τόσα χρόνια που τροποποιούσαν και άλλαζαν τους οδηγούς σπουδών και τα προεδρικά διατάγματα το ένα πίσω από το άλλο, δεν αισθάνθηκαν την ηθική αλλά ουσιαστικά ακαδημαϊκή ανάγκη να καλύψουν όσους αποφοίτησαν πριν τις καθυστερημένες αλλαγές στο πρόγραμμα και το όνομα της σχολής», σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back